FOTO Ovo je podrum koji država renovira da Frka-Petešić može spremiti knjige

Foto: Index

ZVONIMIR FRKA-PETEŠIĆ je, kako je Index otkrio, osim stana od 96 kvadrata u Jurišićevoj 8 na korištenje dobio još dvije nekretnine u vlasništvu Državnih nekretnina, i to također u strogom centru grada, na adresi Palmotićeva 24. Riječ je o garaži i podrumu koji se adaptira, a čije fotografije sad objavljujemo.

Riječ je o rezidencijalnom uređenom podrumu od preko 20 kvadrata, kako nam je rekao izvor koji je bio unutra, a ne o šupi kako inače izgledaju podrumi zgrada u centru grada. Kao investitor adaptacije podrumskih prostorija navedene su Državne nekretnine.

Obje kćeri mu žive u Parizu, sam je sa ženom u 96 kvadrata

Index je sad doznao kako obje kćeri Zvonimira Frka-Petešića žive u Parizu, a ne u Zagrebu, stoga je nejasno kako u stan od 96 kvadrata, u kojem stanuju samo on i supruga, ne stanu i njegove knjige, nego je za njih na korištenje dobio podrum u Palmotićevoj 24, koji sad uređuju Državne nekretnine.

Obje njegove kćeri na Facebooku su navele da žive u Parizu. Mlađa je navela da Sciens Po Ecole Urbaine u Parizu pohađa od 7. rujna 2020. do danas, a druga je navela da živi u Neuilly-sur-Marneu, smještenom 13 km od centra Pariza. Isto nam je potvrdio i naš izvor.

Stanar Jurišićeve: Smiješno je i apsurdno da netko dobiva rezidencijalni podrum za knjige

S obzirom na to da u stan u Jurišićevoj 8, gdje Frka-Petešić sa suprugom živi u 96 kvadrata, kako su ranije naveli iz vlade, ne stanu njegove knjige, on koristi još i uređen podrum u Palmotićevoj. O svemu ovom smo poslali upit. Kontaktirali smo stanare zgrade u Jurišićevoj 8. Javio nam se Milan Božić.

Na pitanje imaju li stanari podrum, rekao nam je da se on uređuje novcem suvlasnika stanara. "Nakon poplave na ljeto 2020. i puknuća vodovodne cijevi bračni par Ćurić, koji nam je vodio obnovu zgrade, sanirao je i poplavu", rekao nam je Božić.

"Uređenje smo sufinancirali mi suvlasnici, ali ne i Državne nekretnine, u čijem podrumskom dijelu je pukla cijev. Glupo je obrazloženje da u Palmotićevoj dobije prostor jer mu treba smještaj za knjige", dodaje.

"Mogao si je staviti knjige na tavan"

Iako kaže da stanari još ne koriste podrum, navodi kako postoji tavan na kojem se mogu odložiti stvari poput knjiga. "Smiješno je i apsurdno da netko dobiva rezidencijalni podrum za knjige. Imam i ja puno knjiga u svojih 50 kvadrata, možda ne koliko i Frka-Petešić, ali imam ih puno. A inače zgrada nam ima veliki tavan. Mogao si je gore staviti knjige", kazao nam je.

Navodi i kako stanarima jako smetaju neistine da im je država pomogla obnoviti zgradu, koje govori ministar Horvat. "Bračni par Ćurić je organizirao i radio na obnovi zgrade, oni su za to zaslužni. Nema država sposobnosti i kompetentnosti kao Viktorija Ćurić koja je još 2019. pribavila projekt za obnovu pročelja, dakle prije potresa", rekao nam je Božić.

Državne nekretnine prvo kažu da mu nisu dale podrum, a kasnije vlada kaže da ondje drži knjige

Podsjetimo i kako je Index pitao Državne nekretnine zašto je Frka-Petešić dobio garažu i uređeni podrum na korištenje, a u odgovoru su nam napisali da prostori Frka-Petešiću nisu dani na korištenje, ali da su ondje "možda privremeno smještene njegove pokretnine".

"Gospodinu Frki-Petešiću nisu dodijeljene nekretnine na korištenje na navedenoj lokaciji. Ako se pokretnine u vlasništvu korisnika službenih stanova, pa tako i g. Frke-Petešića, i nalaze na navedenoj lokaciji, (dakle u podrumu/skladištu... Državnih nekretnina), riječ je samo o mogućnosti privremenog smještaja pokretnina koje su u vlasništvu korisnika.

G. Frka-Petešić time se ni po čemu ne izdvaja od drugih korisnika službenih stanova, niti ima samostalan pristup tom skladištu, već isključivo Društvo", navele su nam u odgovoru Državne nekretnine. Kasnije su nam iz vlade odgovorili da se u podrumu nalaze knjige Zvonimira Frka-Petešića jer nisu stale u stan od 96 kvadrata u Jurišićevoj 8.

Objašnjenje iz vlade zašto Frka-Petešiću knjige ne stanu u 96 kvadrata

"Kako g. Frka-Petešić posjeduje zbirku od više tisuća knjiga, koja nije sva stala u službenom stanu u Jurišićevoj, i kako u zgradi u kojoj stanuje Državne nekretnine nemaju pripadajućeg podruma, omogućeno mu je da dio svojih pokretnina, uglavnom knjiga te hrvatskog i francuskog novinskog arhiva iz doba Domovinskog rata, odloži u podrumsko skladište Državnih nekretnina", navode iz vlade.

Moramo napomenuti kako je kod podruma bila izvješena obavijest o adaptaciji podrumskih prostorija s imenom investitora (Državne nekretnine) i izvođača, a nakon što smo poslali upit Državnim nekretninama, table popodne više nije bilo.

Indexu je nakon našeg prvog članka, u kojem otkrivamo da je Frka-Petešić osim stana od 96 kvadrata na korištenje dobio još dvije nekretnine u vlasništvu Državnih nekretnina na adresi Palmotićeva 24 (podrum i garaža), potvrđeno i da se u garaži nalazi automobil Frka-Petešića.

"U garaži se nalazi automobil Golf gospodina Zvonimira Frka-Petešića iz 2001. godine", potvrdili su nam iz vlade. Riječ je o automobilu koji predstojnik ureda Andreja Plenkovića navodi i u imovinskoj kartici. Frka-Petešić za svakodnevne aktivnosti na raspolaganju ima i službeni automobil.

Iz Državnih nekretnina ranije rekli da Frka-Petešić nema ključ skladišta tj. podruma

Navode kako su Frka-Petešiću iz Državnih nekretnina 2017. rekli da u garaži i podrumu u Palmotićevoj ulici može držati svoje pokretnine te da on "nije tražio ništa što mu ne pripada". Na pitanje postoji li pisana odluka o tome da se ti prostori dodijele za smještaj pokretnina Frka-Petešića zasad nismo uspjeli dobiti decidiran odgovor.

Dosad je objavljeno kako za stan od 96 kvadrata u Jurišićevoj 8 plaća najamninu od 484 kune mjesečno, dok za korištenje rezidencijalnog podruma i garaže, koji su mu dodijeljeni 2017., nije poznato koliko ih plaća te plaća li ih uopće. Izvor nam tvrdi da ih ne plaća.

Isti nam je izvor rekao i da Frka-Petešić ima ključ podruma, iako su nam iz Državnih nekretnina ranije napisali da "gospodin Frka-Petešić nema samostalan pristup tom skladištu, već isključivo Društvo (op.a. Državne nekretnine)".

Prošlog tjedna otkriveno je da predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić živi u državnom stanu u Jurišićevoj 8, da je lažno prijavljen na Dugom otoku, a da je čovjek kod kojeg su njegova supruga i djeca prijavljeni u Dubravi nakon toga doživio značajan karijerni uzlet u Ministarstvu vanjskih poslova.

Pročitajte više