FOTO Ovo nije Indexov članak o ulaganju u Inu, radi se o prevari

NA FACEBOOKU se pojavila prevara u kojoj se koristi lažni Indexov članak. Kao što je to uobičajena praksa prevaranata, lažnim člancima koji izgledaju kao da su dio pravih i relevantnih portala, u ovom slučaju Indexa, ljude se vara da je riječ o relevantnim informacijama.

Naslov lažnog članka je "Top 5 izveaticija za 2024. godinu: gdje uložiti novac", a u njemu se navodi da je sabor donio odluku koja omogućava građanima ulaganje u Inu, za koju piše da je "jedna od najvećih naftnih kompanija u našoj zemlji".

Index nikad nije objavio ovaj članak, sve u njemu je u potpunosti izmišljeno.

Ovu prevaru je lako uočiti

Ovakve prevare su česte te je nekoliko jednostavnih načina kako saznati je li riječ o prevari. Prvo, takve stranice u URL-u nikad nemaju originalne domene, već je riječ o čudnim domenama kakve vjerojatno nikad niste vidjeli. Primjerice, u ovom slučaju jednostavnim odlaskom na Index ili guglanjem bilo je moguće provjeriti u par sekundi da ovakav članak nikad nije objavljen.

Nadalje, članak je pun gramatičkih pogrešaka koje sugeriraju da prevaranti ne barataju dobro hrvatskim jezikom.

Policija upozorava na prevare

Na ovaj slučaj nas je upozorio čitatelj koji kaže da je prevaru prijavio policiji preko aplikacije Sigurnost i povjerenje.

Internetske prevare su česte, svakodnevne. Svaki dan policija objavi nekoliko vijesti o tome kako je netko prevaren za veći iznos novca, a jako velik broj prevara vjerojatno nikad ne bude prijavljen policiji.

Policija upozorava da ne treba davati podatke na internetu olako, posebno ne čudnim stranicama i/ili profilima koji nude brzu i laku zaradu. To su u pravilu prevaranti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.