FOTO Ovo su bili putnici u Prigožinovom avionu kad je pao

Foto: Profimedia

MEĐU onima za koje se pretpostavlja da su poginuli zajedno sa šefom Wagnera Jevgenijem Prigožinom bio je i Dmitri Utkin, koji se često opisivao kao osnivač ili suosnivač plaćeničke skupine iako je njegova točna uloga bila sporna. Njegov vlastiti pozivni znak bio je "Wagner", po Hitlerovom omiljenom skladatelju. 

Istraživačka web stranica Bellingcat napisala je 2020. da je Utkin imao "opsesivnu fascinaciju poviješću Trećeg Reicha". U drugom novinskom izvještaju stoji da je bio okićen "brojnim nacističkim tetovažama, uključujući svastiku, nacističkog orla i SS munje". Nagađalo se i da je privatna vojna kompanija dobila ime prema njemu. 

Rođen 1970., Utkin je bio bivši časnik ruske vojne obavještajne službe GRU te je služio u oba čečenska rata i u Siriji. Također je bio među pripadnicima Wagnera koji su sudjelovali u ruskim operacijama u istočnoj Ukrajini od 2014. godine, a za svoju je službu dobio nagrade od Kremlja.

Pojavio se na snimci s Prigožinom

Početkom 2000-ih služio je 10 godina kao zapovjednik Druge brigade Spetsnaz GRU-a na estonskoj granici prije nego što se povukao iz vojske. Njegova supruga je ispričala kako mu je nakon toga nedostajao život na ratištu. Rijetko se pojavljivao u javnosti. 

Viđen je u videu koji je Prigožin objavio u srpnju, u kojem se šef Wagnera obraća borcima u Bjelorusiji, kamo su poslani nakon prekinute pobune mjesec dana ranije. Prigožin u videu predstavlja čovjeka za kojeg kaže da je Utkin. 

"Ovo nije kraj, ovo je samo početak najvećeg posla na svijetu, koji će se vrlo brzo nastaviti. I dobro došli u pakao", govori Utkin na snimci. Prema službenom popisu putnika koji je objavila ruska zrakoplovna uprava, nekoliko drugih visokih Wagnerovih članova bilo je u avionu s Prigožinom kada se njegov zrakoplov srušio.

Poginuo čovjek koji je znao kuda se Prigožin kreće

Među njima je bio Valerij Čekalov, dugogodišnji Prigožinov saveznik za kojeg se vjerovalo da je glavni u njegovom poslovnom carstvu. Rečeno je da je Čekalov nadgledao Prigožinovu tvrtku za ugostiteljstvo, koja je dostavljala hranu za škole diljem Rusije i hranila vojsku. Vjeruje se da je upravljao nekim od Prigožinovih poslovnih operacija u Siriji, uključujući njegovo ulaganje u naftu u ratom razorenoj zemlji.

Prema ruskim neovisnim medijima, Čekalov je bio zadužen za Prigožinove putne aranžmane, što ga čini jednim od rijetkih ljudi koji znaju za tajnovita kretanja šefa Wagnera. Također je bio odgovoran za Prigožinovu osobnu sigurnost. SAD je prošlog mjeseca uveo sankcije Čekalovu zbog njegovih veza s Prigožinom i zbog omogućavanja isporuka streljiva Rusiji.

Na popisu putnika se i nalazio Jevgenij Makarjan, još jedan Wagnerov zapovjednik. Makarjan se pridružio Wagneru 2016. i borio se kao dio skupine plaćenika tijekom ruske intervencije u Siriji. Navodno je ozlijeđen u bitci kod Khashama, gdje su stotine ruskih plaćenika poginule nakon američkih zračnih napada na pro-Asadove snage.

U padu aviona stradala i jedna žena

Članovi Prigožinovog osobnog osiguranja također su navedeni među ubijenim putnicima, uključujući Sergeja Propustina, čečenskog ratnog veterana koji se pridružio Wagneru 2015. godine.

Stradao je i Aleksandar Totmina, vagnerovac za kojeg se pretpostavlja da je jedan od Prigožinovih tjelohranitelja.

Kristina Raspopova je jedina žena koja je poginula u jučerašnjem padu, ona je bila stjuardesa. 

Poginuo je i kopilot aviona Rustam Karimov. 

Pročitajte više