FOTO Ovo su četvorica MOST-ovih ministara i njihove biografije

Foto: Hina, Index

I DOK će Andrej Plenković tek sutra službeno predstaviti svoje ministre, Božo Petrov učinio je to već sinoć. Nakon što smo objavili biografije ministara iz HDZ-ove kvote donosimo i biografije MOST-ovih ministara.

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA - Ante Šprlje

Kandidat za ministra pravosuđa Ante Šprlje na toj je dužnosti bio i u prošlom sazivu Vlade. Rođen je 20. kolovoza 1979. u Metkoviću, a na zagrebačkom Pravnom fakultetu diplomirao je 2002. Državni stručni ispit položio je 2005. a pravosudni ispit u veljači 2007.

Kao vježbenik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji radio je od listopada 2003. do veljače 2005. U travnju te godine postaje vježbenik u Općinskom državnom odvjetništvu u Metkoviću, a u prosincu 2007. sudski savjetnik na Općinskom sudu u Metkoviću, što radi pet godina. 2012. imenovan je sucem, a od siječnja do travnja 2015. obnašao je i dužnost zamjenika predsjednice Općinskog suda.

U životopisu je naveo da odlično vlada engleskim i srpskim jezikom te da se služi njemačkim. Kao svoje društvene vještine naveo je sklonost timskom radu, volontiranje, izraženu komunikativnost, obučenost u moderiranju te kreativnom rješavanju problema. Među umjetničkim i drugim vještinama ističe ples, zborno pjevanje, fotografiju, odnose s javnošću, veslanje, planinarenje i istraživanje povijesti. Četiri je godine veslao na popularnom neretvanskom maratonu lađa.

MINISTARSTVO UPRAVE Ivan Kovačić

Ivan Kovačić rođen je u Splitu 1974. godine. Završio Stomatološki fakultet u Zagrebu, a doktorirao je na području biomedicine i zdravstva.  Osnivač je i pročelnik Katedre za dentalnu protetiku na Studiju dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Splitu. Autor je i koautor 25 znanstvenih i stručnih radova, a 2011./2012. izabran je za najboljeg profesora na Fakultetu. Član je više stručnih udruga, među kojima su Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko stomatološko društvo, Hrvatsko društvo za stomatološku protetiku i Europsko protetsko udruženje.

Na lokalnim izborima 2013. godine kao neovisni kandidat pobijedio je na lokalnim izborima u Omišu te postao gradonačelnik. Bilo je to veliko iznenađenje jer je Omiš bio poznat kao utvrda HDZ-a. Ta je stranka više puta pokušala srušiti Kovačića rušeći mu proračun. Na ponovljenim izborima pobjedio je s podrškom većom od 60 posto glasova.

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA  - Slaven Dobrović

Slaven Dobrović rođen je 1967 godine u Zadru, Diplomirao je 1993. na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je 2002. godine radom "Analiza postupaka razgradnje organskih tvari u vodi primjenom UV zračenja".

Na fakultetu radi od 1993. godine i ondje je proveo dosadašnji radni vijek napredujući od znanstvenog novaka do izvanrednog profesora, od 2010. je voditelj Katedre za inženjerstvo vode i okoliša. Početkom godine izabran je kao ministar zaštite okoliša u Vladi Tihomira Oreškovića. Član je MOST-a.

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA - Vlaho Orepić

Vlaho Orepić rođen je 1968. godine u Čapljini (BiH). Diplomirao je nautiku na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku, a završio je i Zapovjedno stožernu školu – Blago Zadro u Zagrebu (pomorski smjer) te Mornaričku vojnu akademiju u Splitu.

Diplomirao je i na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Orepić je dragovoljac Domovinskog rata, a odlikovan je spomenicom Domovinskog rata, spomenicom Domovinske zahvalnosti, medaljom Ljeto 95 i medaljom Oluja. U mirnodopsko vrijeme obnašao je dužnosti zapovjednika Pomorske baze Jug sve do 2014. godine.

U svom je životopisu detaljno naveo svoj ratni put od 1991. kada dragovoljno pristupa Zboru narodne garde u Pločama, gdje sudjeluje u osnivanju ratne luke. Nakon rata vraća se u Hrvatsku ratnu mornaricu, koju je na osobni zahtjev napustio 1. srpnja 2014. dok je obnašao dužnost zapovjednika Pomorske baze Jug. U životopisu je istaknuo da je mornaricu, s činom kapetana bojnog broda, napustio jer je očekivao premještaj koji mu nije odgovarao, s obzirom da je kao aktivist sudjelovao u pobuni protiv gradnje termoelektrane u Pločama. Primio je brojne vojne pohvale i nagrade, a odlikovan je spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti, te medaljama Ljeto 95 i Oluja.

Među svojim ostalim aktivnostima naveo je da je trener karatea i fitnessa, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Ploče, te dopredsjednik Županijske zajednice športova - Dubrovačko-neretvanske županije. U Vladi bivšeg premijera Tihomira Oreškovića bio je ministar unutarnjih poslova.

Pročitajte više