FOTO Ovo su najnovije ratne karte

Foto: ISW

Rusija pojačava napade na istočnom frontu u Ukrajini, prisiljavajući ukrajinske trupe da se povuku na manje utvrđene obrambene položaje, objavio je Institut za proučavanje rata. U najnovijem izvješću ISW navodi da nakon kratkog predaha moskovske trupe "pokušavaju iskoristiti taktičke mogućnosti koje nudi rusko zauzimanje Avdijivke i održavaju relativno visok tempo ofenzivnih operacija".

Fokus napada su zapadni rubovi Avdijivke, s teškim borbama zabilježenim u naseljima Berdiči, Orlivka i Tonenke, "gdje su ukrajinske snage uspostavile obrambene položaje kako bi pokrile svoje povlačenje iz Avdijivke", navodi se u izvještaju.

"Stanje utvrda je razočaravajuće"

Kanal Tatarigami_UA, koji podržava Kijev, napisao je na X-u da je "stanje pripremljenih utvrda razočaravajuće". "Obrana nije ni približno dobra kao ona koju su Rusi izgradili", napisao je kanal koji vodi ukrajinski vojni časnik. "Čvrste strateške utvrde zahtijevaju zajedničke napore Glavnog stožera, Ministarstva obrane i civilne vlade, a to se ne može postići samo resursima iscrpljenih brigada ili pojedinačnih bojni", dodaje.

Takvu zabrinutost ponovio je ukrajinski vojni analitičar Konstantin Mašovec na svom Telegram kanalu. "Neprijatelj u potpunosti shvaća da će, ako stane, napredne jedinice ukrajinskih oružanih snaga dobiti uporište i izgraditi obrambeni sustav, što će dovesti do velikih gubitaka", kaže.

Rezervna ukrajinska obrana koja je sada na liniji ruskog napredovanja je u problemima, dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.