UPAD RULJE U KONGRES

FOTO Pogledajte dramatične prizore upada Trumpove rulje u Kongres

Foto: EPA

SCENE nasilja i kaosa u američkom Kapitolu, sjedištu američke demokracije, zgrozile su svijet.

Gomila pristaša Donalda Trumpa, unatoč policijskim suzavcima, upala je jučer u zgradu Kongresa kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena. 

Policija je evakuirala članove Zastupničkog doma i Senata iz zgrade američkog Kongresa u koji su nahrupile Trumpove pristaše. U neredima je poginulo četvero ljudi, a ozlijeđeno je 14 policajaca.

Jedan prosvjednik okupirao je Senat i vikao: "Trump je dobio te izbore", a u videu koji je objavljen vidi se da policija baca suzavce unutar zgrade Kongresa.

Prosvjednici su se u jednom trenutku domogli i ureda predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja je prethodno premještena na sigurnu lokaciju. 

Na područje Kapitola razmještena je nacionalna garda Virginije. 

Policija je rekla zastupnicima da uzmu gas maske ispod svojih sjedala i da budu spremni upotrijebiti ih. Policajci su ispred ulaznih vrata Zastupničkog doma napeli svoje oružje kada je netko pokušao ući u donji dom. 

Policajci su rekli svima u prostoriji da legnu na pod zbog svoje sigurnosti. 

Iz zgrade Kongresa u međuvremenu su uklonjeni svi prosvjednici. U Washingtonu je na snazi policijski sat, a ispred Kongresa je razmještena nacionalna garda. 

 

Pročitajte više