FOTO Pogledajte nove ratne karte, promjene su ogromne

Foto: ISW

UKRAJINSKA je vojska oslobodila Davidov Brid, važno selo u Hersonskoj oblasti, što je ruske snage prisililo na novo ubrzano povlačenje, piše BBC.

Rusija još uvijek kontrolira grad Herson, glavni grad oblasti, na jugu. U proteklih 48 sati ukrajinske snage su se pogurale prema jugu duž zapadne obale rijeke Dnjepar, a ruske jedinice su sada bile prisiljene povući se i iz nekoliko naselja na sjeveru regije Herson.

I Institut za rat je objavio da su ukrajinske snage nastavile ostvarivati ​​značajne uspjehe u Hersonskoj oblasti, dok su istovremeno nastavile napredovanje u Harkivskoj i Luhanskoj oblasti.

"Ukrajinske snage su oslobodile nekoliko naselja na istočnoj obali rijeke Inhulec duž autoceste T2207, prisilivši ruske snage da se povuku prema jugu prema Hersonu. Ukrajinske snage također su nastavile napredovati na jugu duž rijeke Dnjepar i autoceste T0403, tjerajući Ruse južno od granice oblasti Herson-Dnjepropetrovsk prema području Berislav. 

Ukrajinske snage također su nastavile napredovati istočno od rijeke Oskil u Harkivskoj oblasti, a ruski izvori tvrde da se vode borbe u blizini autoceste R66 Svatove-Kreminna", objavio je Institut.

Ukrajina: Rusija je pretrpjela desetke gubitaka u posljednja 24 sata

"Brzo napredovanje Ukrajine prisililo je ruske snage na povlačenje jer trpe značajne gubitke. "U nekim područjima crte bojišnice bilo je moguće proširiti područje koje držimo s 10 na 20 kilometara, priopćilo je južno operativno zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga (UAF).

"Ruske snage uništavale su svoje rezerve streljiva i pokušavale uništiti mostove i prijelaze kako bi usporile ukrajinsko napredovanje", navodi UAF u svom dnevnom izvješću. Prema UAF-u, u posljednja 24 sata Rusija je izgubila 31 vojnika, više od 40 komada opreme, uključujući osam tenkova, 26 oklopnih vozila i haubicu velikog kalibra.

Pročitajte više