FOTO Pogledajte što je ostalo od Tonge nakon erupcije i tsunamija. Ovo su prve snimke

Foto: EPA

SVE kuće na jednom od manjih vanjskih otoka arhipelaga Tonga uništene su u snažnoj vulkanskoj erupciji i tsunamiju koji je uslijedio, a do sada su potvrđena tri smrtna slučaja, priopćila je u utorak vlada nove podatke. S obzirom na to da su telekomunikacije uslijed prirodne katastrofe prekinute, informacije stižu uglavnom zahvaljujući izvidničkim zrakoplovima.

No ured premijera Siaosija Sovalenija objavio je da su na otoku Mango, na kojem živi oko 50 ljudi, uništene sve kuće, dok su na otoku Fonoifua ostale cijele samo dvije. Otok Nomuka pretrpio je veliku štetu.

Ured premijera rekao je da su žrtve vulkanske erupcije 65-godišnja žena na otoku Mango i 49-godišnji muškarac na otoku Nomuka. U ponedjeljak je pronađeno tijelo britanske državljanke. Više ljudi je ozlijeđeno.

Skupinu otoka Ha'apia, među kojima je i Mango, nakon erupcije su pogodili plimni valovi visoki do 15 metara. Mango i otok Atata, također devastiran, 70 i 50 kilometara su udaljeni od vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, koji je podigao valove tsunamija preko Pacifika. Eksplozija njegove erupcije čula se u 2300 kilometara udaljenom Novom Zelandu.

Na otoku Atata, koji nastanjuje oko 100 ljudi, pokrenuta je akcija spašavanja. Satelitske slike pokazuju kalderu, poseban oblik vulkanskog kratera koji stvara vulkan kada se uruši sam u sebe, Hunga Tonga-Hunga Ha’apa. Kaldera je plitko udubljenje nalik kotlu koje se stvara nakon što se u vulkanskoj erupciji isprazni magmatska komora.

Otočje odsječeno od svijeta

Znanstvenici upozoravaju da bi erupcija mogla imati dugoročni štetni učinak na koraljne grebene, obalu i ribarenje u širem području, a moguće su i kisele kiše.

Na Tongi je sada važno osigurati dopremu pitke vode. Vlasti su savjetovale stanovništvo da pije vodu iz boca jer je voda iz slavina vjerojatno kontaminirana pepelom i otpadom iz mora. Tonganska mornarica rasporedila je timove koji dijele vodu, hranu i šatore za otočje Ha'apai.

Očekuje se da će Tonga službeno zatražiti pomoć, no Novi Zeland već je poslao dva broda koji prevoze vodu i druge potrepštine, a pomoć zrakoplovom najavila je i australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne. Komunikacija je ograničena i prioritet je popraviti prekinute podvodne kablove.  

Subcom, američka privatna kompanija koja je ugovorom vezana za održavanje kablova u području Azije i Pacifiku, rekla je da radi s Tonga Cable Ltd-om na popravku linije koja povezuje Tongu i Fidži.

Pročitajte više

 

Pročitajte više