FOTO Pogledajte što orkanska bura radi diljem obale - udari od 200 km/h, lete fasade, nema struje...

Foto: FAH, Goran Novotny/PIXSELL

OLUJNA bura koja puše na zadarskom području, uzrokovala je brojne probleme u prometu. Za sav promet je zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sv. Rok i Posedarje, državna cesta D54 između Maslenice i Zatona Obrovačkog te Paški most.

Na Krčkom mostu izmjereni su udari od čak 216 km/h, a orkanska bura puše i na području Maslenice gdje najjači udari dosežu 180 km/h.

Bura na šibenskom području stvara probleme u opskrbi strujom, a sinoć je jaki vjetar lomio komade fasada kuća u centru grada. Od sinoć struje nema ni južni Primošten, a od jutros područje Putičana i Tišnjanske Dubrave.



Kvarnerski otoci popodne ostali bez struje

Zbog orkanske bure i velikih nanosa posolice, morskih čestica i vlage, otoci Krk, Rab, Cres, Lošinj i dio otoka Paga jedan za drugim ostali su u srijedu između 14 i 16 sati bez električne energije, izvijestili su iz sustava Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS d.o.o).

Uobičajeno napajanje tog dijela Hrvatske prijenosnom mrežom od trafostanice Meline do trafostanice Krka prekinuto je jutros zbog puknuća faznog vodiča te je korišten alternativni smjer opskrbe od trafostanice Karlobaga do trafostanice Novalje.

No bura koja još ne slabi nanijela je nove slojeve posolice, zbog čega je ponovno prekinuta opskrba električnom energijom.

U tijeku je pranje posolice na trafostanicama i kabelskim kućicama - TS Pag, TS Rab, TS Krk i TS Lošinj kako bi se normalizirala opskrba električnom energijom, ali novi nanosi sprječavaju uobičajene tehničke procese.


Iz HOPS-a mole građane za razumijevanje te ističu da su im sve raspoložive ekipe na terenu i da nastoje što prije popraviti sve kvarove koje je uzrokovalo nevrijeme.

Brač odsječen od kopna

 Zbog jake bure u srijedu cijeli dan ne plove trajekti i katamarani prema Braču te je taj otok odsječen od kopna pošto je posljedni trajekt iz Splita isplovio prema Supetru u utorak rano navečer, doznaje se od kordinatora Jadrolinije za splitsko plovno područje Ante Mrvice.

 "Jak vjetar na moru između kopna i Brača puše duže od 20 sati, što je neuobičajeno", rekao je za Hinu Mrvica i dodao kako vjetar dugo puše tako velikom snagom te prisiljava da se zaustavi plovidba trajekata i katamarana prema tom otoku.

 Iz splitske gradske luke u utorak u 18,30 sati isplovio je zadnji trajekt prema Supetru, nakon čega je zapuhao jak vjetar te već u 20,30 sati iz Splita prema Supetru nije isplovio trajekt, rekao je Mrvica u srijedu kasno poslijepodne.

 U splitskoj gradskoj luci, osim mnogih putnika, na čekanju je i više kamiona s prehrambenim namirnicama i potrepštinama za Bračane. Mrvica je napomenuo kako niske temperature ne bi trebale loše utjecati na hranu te da bi se zbog dugog čekanja neki dobavljači mogli vratiti i ne dostaviti robu na Brač.


 U srijedu je iz Sumartina na Braču isplovio trajekt prema Makarskoj, ali ga je ispred gradske luke u Makarskoj jaka bura omela u pristajanju te se vratio u Sumartin, rekao je Mrvica.

 Dodao je kako su u prekidu i sve katamaranske veze iz Splita prema srednjodalmatinskim otocima.  a  da prema drugim otocima trajekti plove.

Ugašen požar na Perunu istočno od Spita, izgorjelo 15 hektara niskog raslinja

Požar koji je buknuo u srijedu ujutro na brdu Perun iznad naselja Strožanac istočno od Splita ugašen je u ranim poslijepodnevnim satima, a izgorijelo je oko 15 hektara uglavnom niskog raslinja no nije bili veće metarijale štete niti su bile ugrožene kuće u tom naselju, izvjestili su iz Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Split.

U gašenju ovog požara sudjelovalo je 40 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila a dio njih je ostao i poslijepodnevnim satima dežurati  na požarištu spremnih na intervenciju u slučaju potrebe pošto puše jaka bura koja bi mogla ponovon razbuktati vatru, rekli su u JVP Split.

Dodali su kako vjeruju da ipak neće biti potrebe za ponovnom intervencijom vatrogasaca pošto je u poslijepodnevnim satima na području koje je bilo zahvaćeno požarom počeo padati lagani snijeg koji natapa požarište i umanjuje opasnost od rasplamsavanja  vatre.



U Sloveniji zbog orkanske bure teškoće u cestovnom  prometu, zatvorena luka Koper

Zbog udara bure, koji u srijedu u nekim dijelovima zapadne Slovenije dosežu brzinu od 160 kilometara na sat, do daljnjega je zatvorena luka Koper, a teškoće su i u cestovnom prometu, te opskrbi električnom energijom.

Zbog siline vjetra zatvorene su primorska autocesta između Kastelca i Kozine prema Ljubljani, te dio brze ceste Nova Gorica-Razdrto u oba smjera, a više krajeva ostalo je bez električne energije zbog pokidanih žica na dalekovodima.

Jaka bura po očekivanjima meteorologa stišat će se tek u četvrtak, a sasvim prestati u subotu.

Do tada ostaju na snazi i restrikcije u vožnji teretnih vozila s ceradama na više cesta u zapadnom dijelu zemlje.



Do kraja tjedna vrlo hladno

Četvrtak će na sjevernom Jadranu biti pretežno sunčan i suh. U Dalmaciji promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Uglavnom ujutro mjestimice može pasti malo kiše ili snijega. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna, no vjetar će u drugom dijelu dana posvuda biti u slabljenju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od -1 do 5°C. Najviše dnevne temperature od -1°C ponegdje u zaobalju do 8°C na vanjskim otocima Dalmacije.


U petak na Jadranu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini predjela suho. Samo ponegdje može pasti vrlo malo kiše ili snijega. Puhat će slaba do umjerena bura, popodne ponegdje u okretanju na zapadne smjerove. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -7 do -2°C, uz obalu i na otocima od -2 do 4°C. Najviše dnevne temperature od 11°C ponegdje u zaobalju do 10°C na vanjskim otocima Dalmacije.

Subota će na Jadranu biti pretežno sunčana i suha. U drugom dijelu dana na otvorenom moru postupno naoblačenje. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, popodne na moru Dalmacije u okretanju na levant, nad otvorenim i jugo. Jutro prohladno, ponegdje u zaobalju umjeren mraz. Najviše dnevne temperature u laganom porastu i bit će od 5°C u zaleđu Rijeke do 14°C na vanjskim otocima, piše Crometeo.

U četvrtak će u nizinskom području biti većinom suho uz moguća sunčana razdoblja. Povremenog slabog snijega će još biti u Gorskom kotaru, na Kordunu te osobito u Lici. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar. I dalje hladno uz noćnu temperaturu od -9 do -3, a najvišu dnevnu između -6 i -1°C.

Petak bi na kopnu trebao biti većinom suh i vrlo hladan. Ujutro je ponegdje moguća kratkotrajna magla, a tijekom dana se očekuju sunčana razdoblja. Vjetar će oslabjeti. Noćna i jutarnja temperatura od -12 do -5, a najviša dnevna bi se trebala kretati između -6 i -1 Celzijev stupanj.

I u subotu na kopnu većinom suho i djelomično sunčano. Ujutro mjestimice magla. Noć i jutro će biti još hladniji pa se mjestimice temperatura može spustiti i ispod -15 Celzijevih stupnjeva. Danju uglavnom od -7 do -1°C.

Pročitajte više