FOTO Požar povijesne zgrade u Kopenhagenu: "Ostala je samo prazna ljuštura"

Foto: EPA

Polovica stare danske burze u potpunosti je izgorjela, a ostali su samo vanjski zidovi nakon što se u razornom požaru jučer urušio krov, rekli su danas danski dužnosnici. Vatrena stihija koja je zahvatila 400 godina staru znamenitu zgradu srušivši joj toranj, zbog čega mnogi događaj uspoređuju s požarom u pariškoj katedrali Notre-Dame 2019., još uvijek gori na pojedinim teško dostupnim mjestima.

Otprilike je polovica zgrade izgrađene u nizozemskom renesansnom stilu spašena, premda je nastala šteta i dalje golema jer je zgrada morala biti natopljena vodom. "Sve što su nekoć bile građevinske strukture i pregrade među katovima je izgorjelo", rekao je šef operacija kopenhaške vatrogasne službe Frank Trier Mikkelsen za Reuters, govoreći o najgore pogođenom dijelu zgrade.

"Ostala je prazna ljuštura"

"Ostali su samo vanjski zidovi, ostavljajući praznu ljušturu", rekao je. Gašenje požara trajalo je dulje od očekivanog zbog zaostalih žarišta plamena u ruševinama koja i dalje tinjaju, a očekuje se da će napori gašenja trajati barem do četvrtka ujutro.

Veliki kontejneri postavljeni su preko noći kako bi poduprli oštećene zidove i spriječili urušavanje povijesnih ciglenih zidova, rekao je Mikkelsen. U zgradi se više ne nalazi burza, već služi kao sjedište Gospodarske komore.

Pročitajte više