FOTO Putin na jednom kraju dvorane, gosti na drugom. "Nažalost, ne možemo se družiti"

Foto: EPA

Vladimir Putin jučer je stajao poprilično daleko od novih stranih veleposlanika u Rusiji, što je scena koja je podsjetila na razdoblje pandemije koronavirusa. Na ceremoniji u Kremlju ruski je predsjednik prihvatio vjerodajnice više od 20 stranih veleposlanika, među kojima je bio i najnoviji britanski izaslanik u Rusiji Nigel Casey.

Ruski čelnik je održao govor u kojem je poručio kako se nada da će se odnosi između Londona i Moskve poboljšati. "Nadajmo se da će se situacija promijeniti nabolje u interesu naše dvije zemlje i naroda", rekao je. Na slikama se vidi kako su veleposlanici s druge strane prostorije slušali ruskog vođu koji je stajao iza govornice. 

Prema medijskim izvješćima, Putin je rekao izaslanicima: "Nažalost, iz sanitarnih razloga, ne možemo više razgovarati, družiti se. Nadam se da će doći bolja vremena, ne samo u politici nego i u zdravstvu, i da ćemo to moći." Sky News piše kako je Casey naglasio da je britanski prioritet "okončanje ljudske patnje" koju je prouzročio Putin u Ukrajini. 

Ovo nije prvi put da je Putin tako udaljen od svojih gostiju

"Održavanje odnosa s ruskom vladom i ruskim narodom i dalje je važno za Ujedinjeno Kraljevstvo, danas možda važnije nego ikad. Odluke koje je Rusija donijela nisu važne samo za nas već i za cijeli svijet. Malo je pitanja s kojima se trenutno suočavamo važnije od okončanja ljudske patnje uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu", poručio je na ruskom.

Udaljenost između ruskog čelnika i veleposlanika podsjećala je na udaljenost između Putina i Emmanuela Macrona kada je francuski predsjednik putovao u Moskvu u veljači prošle godine.

Dvojica čelnika sjedila su na suprotnim krajevima iznimno dugog stola, a Macron je navodno odbio ruski zahtjev da se podvrgne testu na covid-19 kako bi spriječio Moskvu da dobije njegovu DNA. Slično tome, njemački kancelar Olaf Scholz također se našao na drugom kraju stola nakon što se odbio testirati. 

Pročitajte više