FOTO Rendgen riješio misterij mumificiranog stvorenja starog 30.000 godina

Foto: Facebook/Yukon Beringia Interpretive Centre

ZNANSTVENICI isprva nisu mogli odrediti što predstavlja ova smeđa kugla krzna i kandži veličine grejpfruta, no nakon rendgenske snimke su shvatili da se radi o 30.000 godina staroj mumificiranoj arktičkoj podzemnoj vjeverici iz ledenog doba. Drevnu vjevericu je blizu Dawson Cityja 2018. pronašao tragač za zlatom. "Prvo nije sasvim jasno što gledate dok ne primijetite male ruke i kandže, mali rep, a zatim uši", rekao je Grant Zazula, paleontolog iz Yukona, za CBC.  

Zazula je odnio nalaz veterinarki Jess Heath na daljnju analizu. Heath je napravila rendgenske snimke, koje su pokazale da ova dlakava i smrznuta nakupina zapravo predstavlja mladu, sklupčanu arktičku vjevericu koja je vjerojatno uginula tijekom hibernacije. 

"Sklupčana je kao da spava" 

"Izvrsno je očuvana. Sklupčana je kao da spava. Zaista sam impresioniran da je netko prepoznao da se radi o životinjici. Izvana izgleda poput smeđe kuglice ili kamena", kazala je Heath. 

Polja zlata Klondike u Yukonu prekrivena su permafrostom, trajno smrznutim tlom, još od ledenog doba te se u njemu mogu naći odlično sačuvane drevne životinje koje su na tom području obitavale prije mnogo tisuća godina. Tragači za zlatom su u toj regiji naletjeli na mumificirano mladunče vuka i besprijekorno očuvanu bebu mamuta. 

S porastom globalnih temperatura i otapanja permafrosta vjerojatno ćemo sve češće nailaziti na ovakva zanimljiva otkrića - od mumificiranih stvorenja do virusa i naslaga antraksa. Drevna vjeverica je pronađena unutar tradicionalnog teritorija naroda Tr'ondëk Hwëch'in.  

"Vide se njezino lice, koža, dlake" 

Radi se o istoj vrsti arktičke podzemne vjeverice koja i danas živi diljem Yukona, a koja više sliči na svisca nego na vjevericu. Ova stvorenja rade male nastambe pod zemljom, u kojima spavaju zimski san.

"Cijelo vrijeme proučavam kosti, što je uzbudljivo. No stvarno je nevjerojatno vidjeti savršeno očuvanu životinju staru 30.000 godina. Vide se njezino lice, koža, dlake. Izgleda kao da je nedavno uginula", rekao je Zazula. 

"Neki su jako uzbuđeni kada pronađu ogromnu nogu vunastog mamuta ili kljove. Ali za mene su fosili arktičke vjeverice, njezina gnijezda, a sada i ova mumificirana životinjica, nešto najbolje što imamo. To su moji favoriti", dodao je. 

Pročitajte više