FOTO Sat za planet Zemlju. Brojni hrvatski gradovi ugasili javnu rasvjetu

Foto: Grgo Jelavic, Srecko Niketic, Goran Kovacic/PIXSELL

BROJNI hrvatski gradovi i ove su godine sudjelovali u najvećoj svjetskoj ekološkoj akciji Satu za planet Zemlju gašenjem svjetla od 20.30 do 21.30, pokazujući tako predanost Zemlji, istaknuli su u svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode WWF-u, organizatoru akcije.  

Zidine u Dubrovniku, splitska riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, Arena u Puli, Forum u Zadru, Trg Republike Hrvatske u Rijeci, Trg Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu, pješački most u Osijeku, utvrda Stari grad u Đurđevcu - tek su neka od prepoznatljivih mjesta u Hrvatskoj koja su se pridružila Satu za planet Zemlju", globalnoj akciji WWF-a. 

Ta se akcija obilježava od 2007., kada je provedena samo u australskom Sydneyu. Ove su joj se godine pridružile čak 192 zemlje, a počela je u 20.30 po lokalnom vremenu u Novom Zelandu gašenjem javne rasvjete prepoznatljivih znamenitosti u Aucklandu. U Hrvatskoj se Sat za planet Zemlju obilježava od 2009.

"S vremenom je Sat za planet Zemlju prerastao u najveći globalni pokret za podizanje svijesti o padu bioraznolikosti i klimatskoj krizi. Prema najsvježijim podacima, od 1970. godine populacije divljih vrsta smanjile su se za 69 posto. Nastavimo li životom kakav živimo, vrlo ćemo brzo doći do troznamenkastog broja, a to je nešto što ne smijemo dopustiti. Vrijeme je da nam zaštita prirode postane prioritet, i to ne samo državnim čelnicima, već i direktorima najvećih svjetskih i lokalnih korporacije, kao i nama, pojedincima", poručila je Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija u WWF Adriji.

Pročitajte više