FOTO Satelitske snimke otkrivaju kako Rusi pokušavaju zavarati Ukrajince

Ilustracija: Twitter

Nedavno objavljene satelitske snimke ukazuju na to da je Rusija u jednoj od svojih zračnih baza obojila lažne modele borbenih zrakoplova. Ovaj postupak nije novost za Moskvu, a stručnjaci smatraju da je cilj ovakvog postupanja dezinformiranje Ukrajine.

Smatra se da je ovo ruski način zaštite pravih zrakoplova u vrijeme kada Ukrajina intenzivira svoje zračne napade, prema izvještaju Business Insidera.

Analitičari vjeruju da je namjera Rusije ovim putem zbuniti Kijev, stvarajući iluziju o stvarnim događajima u njihovim bazama. Ovaj najnoviji slučaj obmane vidljiv je na satelitskim snimkama ruske zračne baze Primorsko-Akhtarsk, locirane blizu Azovskog mora na jugozapadu zemlje.

Na snimkama koje je 28. prosinca napravio Planet Labs PBC, a koje je preuzeo Business Insider, prikazano je nekoliko parkiranih zrakoplova. Među njima se ističu siluete dva borbenih zrakoplova obojena u bijelo, za razliku od plavih i sivih boja ostalih zrakoplova. Postoji još jedna silueta za koju se čini da ima istu boju kao pravi zrakoplovi u bazi, ali ni ona, kao ni ostali mamci, nema sjenu.

Na snimci od 17. kolovoza vidljivi su različiti tipovi aviona parkirani u nizu, no nijedan od njih nije bijele boje.

Justin Bronk iz think-tanka Royal United Services Institute objašnjava: “Cilj je vjerojatno stvoriti lažne mete koje bi mogli zbuniti ukrajinske dronove opremljene osnovnim kamerama za identifikaciju zrakoplova.”

Ovo nije prvi put da Rusi koriste ovu taktiku. U listopadu lani su se proširile satelitske snimke iz zračne baze Engels na kojima su se vidjele oslikane siluete bombardera.

 

Pročitajte više