FOTO Traže da se Hrvatska ispriča žrtvama "Oluje": Udruga mladih pokrenula kampanju u Zagrebu

Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

NOVINAR portala Balkan Insight Sven Milekić u nedavnom članku izvještava o novoj kampanji Inicijative mladih za ljudska prava, putem koje ta organizacija od Hrvatske traži ispriku srpskim žrtvama operacije Oluja.

Kampanja Inicijative mladih za ljudska prava pod naslovom "Isprika žrtvama Oluje" počela je prije nadolazeće 22. godišnjice operacije 5. kolovoza, kada će hrvatski dužnosnici slaviti hrvatsku vojnu pobjedu nad srpskim pobunjeničkim snagama.

Metode djelovanja

Ta nevladina organizacija vodila je sličnu kampanju i 2016. godine, ali ove godine dvotjedna kampanja se odvija na internetu i uživo, uključujući i postere na javnom prijevozu u Zagrebu.

"Javni plakati za cilj imaju otvoriti kanal javne komunikacije na društvenim mrežama, preko kojih će Inicijativa omogućiti ljudima pristup audio, video i drugim materijalima te prikupiti potpise podrške putem peticije", izjavili su iz Inicijative.

Uz potpis, ljudi će moći izraziti i razmišljanja na društvenim mrežama, koristeći hashtag #isprika. Cilj je uvjeriti vlasti da se službeno ispričaju svim nevinim žrtvama te akcije i njihovim obiteljima.

Prema Hrvatskom helsinškom odboru, u operaciji je ubijeno preko 600 većinom starijih građana, a protjerano je više od 200.000 Srba.

Ciljevi inicijative

"Ispričavamo se i očekujemo da će najviša državna tijela Republike Hrvatske, čiji su prethodnici planirali i izvršili operaciju, učiniti isto", rekli su iz Inicijative.

Citirali su Međunarodni sud pravde koji je presudio da je masovno protjerivanje Srba iz zemlje bilo "poželjni ishod" za vlasti u Zagrebu.

Isto su tako rekli da je Hrvatska napravila "malo ili ništa" u vezi s osudom počinitelja tadašnjih ratnih zločina.

"Zato želimo pokazati lice Hrvatske koje mari o pravdi i izražava suosjećanje za žrtve. Govorimo vladi da je isprika minimum solidarnosti nakon višestrukog kršenja ljudskih prava i nepostojanja sudskih postupaka", dodali su.

Tijekom Operacije "Oluja" hrvatske su snage vratile velik dio teritorija koji je bio pod kontrolom pobunjenih hrvatskih Srba od 1991. godine. Hrvatsko pravosuđe do sada je donijelo samo jednu konačnu presudu o ratnim zločinima u vezi s ubojstvima tijekom i nakon operacije. Bivši hrvatski vojnik Božo Bačelić osuđen je u svibnju ove godine na sedam godina zatvora za ubojstvo dva civila i jednog ratnog zatvorenika u Prokljanu.
 

Pročitajte više