FOTO Turisti užurbano odlaze iz Šibenika i Dubrovnika

Foto: Duško Jaramaz, Grgo Jelavic/PIXSELL/PIXSELL

NAKON što je Velika Britanija u četvrtak popodne stavila Hrvatsku na listu rizičnih zemalja zbog novog vala širenja koronavirusa te pozvala svoje državljane koji ljetuju na našoj obali da napuste zemlju do subotu u pet ujutro, krenuo je masovni odlazak Britanaca iz Dubrovnika i Šibenika.

Naime, od subote, 22. kolovoza, svim putnicima koji ulaze u Veliku Britaniju iz Hrvatske bit će izrečena mjera 14-dnevne samoizolacije. Dubrovačka zračna luka tako je jutros bila puna ljudi koji se vraćaju u Veliku Britaniju, a aviokompanije šalju veće avione na linije koje putuju na relaciji Hrvatska - Velika Britanija.

Prema riječima komercijalnog direktora Zračne luke Dubrovnik Ivana Maslaća, iz Zračne luke u Čilipima prema Velikoj Britaniji tijekom kolovoza imaju ukupno 36 tjednih letova.

"Za sada je samo "British Airways" i to upravo za petak 21. kolovoza, najavio izvanredni let airbusom "A 321", zrakoplovom s 235 sjedišta za London Heatrow a za očekivati je da će i druge aviokomapnije ubacivati svoje dodatne letove. Ali, najave od njih još nisu stigle. U cijeloj priči je dobro - za razliku od Francuske i Španjolske – što letovi za Britaniju u kolovozu i rujnu, za sada, nisu uopće otkazani. Naime, nakon repatrijacijskih letova za te dvije zemlje, otkazani su svi ostali letovi za tamošnje zračne luke. No, za Britaniju još uvijek stoje najave za 36 tjednih letova u kolovozu te 31 tjedni let tijekom mjeseca rujna. Naravno, sve je ovo aktualno stanje koje je podložno promjenama. Za razliku od drugih turista koje smo vraćali u njihove matične zemlje, Britanci uopće ne prave pritiske na aerodromskim šalterima za izdavanje karata, a vjerojatni razlog tome je činjenica da nisu otkazani najavljeni letovi", kazao je za Dubrovački vjesnik.

Nijemci masovno počeli otkazivati smještaj u Šibeniku

Njemačka je jučer Šibensko-kninsku županiju, uz Splitsko-dalmatinsku, stavila na crvenu listu što je pokrenulo lavinu otkazivanja rezervacija u hotelima i privatnom smještaju. Iako su u dosadašnjem dijelu sezone ostvarene zavidne brojke, posljednji tjedan kolovoza će biti lošiji, barem ako je suditi po riječima šibenskih iznajmljivača.

U šibenskom hotelu Bellevue na rivi otkazivanja rezervacija počela su odmah po objavi da je Šibensko-kninska županija crvena zona, javlja Šibenik.in.

"Bilo je otkazivanja Njemačkih i Austrijskih gostiju pet minuta nakon objave da smo u crvenoj zoni. Više je dramatično to što nema novih rezervacija na koje smo računali jer su ovu sezonu rezervacije tjedan za tjedan. Za rujan smo očekivali booking iz Njemačke i Austrije, a toga sada neće biti ako se ne dogodi čudo", kaže direktorica hotela.

Vodička privatna iznajmljivačica kazala je kako su i na njeno poslovanje utjecale odluke Njemačke.

"Otkazali su mi gosti koji dolaze svake godine u naše apartmane, imali su rezervaciju na tri tjedna, ali s obzirom na odluku da je i naša županija na crvenoj listi,  jednostavno ne mogu doći jer si ne mogu priuštiti biti u karanteni nakon povratka", kaže iznajmljivačica iz Vodica.

Pročitajte više