FOTO U Kini otkriven drevan fosil "zmaja". Pogledajte kako je izgledao

Foto: Nacionalni muzej Škotske/Marlene Donnelly/Sveučilište Cambridge

Međunarodni tim znanstvenika je u Kini pronašao nevjerojatni potpuni fosil 5 metara dugog morskog gmaza iz razdoblja trijasa. Trijas je prvo i najkraće razdoblje ere dinosaura. Počinje prije 252 milijuna godina, a završava prije 201.    

Na početku trijasa su gotovo sve glavne kopnene mase na svijetu bile okupljene zajedno i tvorile superkontinent Pangeu. U razdoblju trijasa raste raznolikost gmazova, a pojavljuju se i prvi dinosauri. Na kraju tog perioda svijet su ugledali i prvi sisavci - sićušne, krznene životinje nalik rovkama koje potječu od gmazova. 

Pronađeni fosil je star 240 milijuna godina, a prozvan je "zmajem" zbog svog iznimno dugog vrata. Zapravo se radi o dinocephalosaurusu orientalisu, vrsti koja je prvi put identificirana 2003. godine. 

"To je vrlo čudna životinja" 

Paleontolog Nick Fraser iz Nacionalnog muzeja Škotske kaže da je ovo prvi put da su znanstvenici mogli vidjeti cijelu formu ovog drevnog stvorenja, koje je opisao kao vrlo čudnu životinju. 

"Pretpostavljamo da mu je dugačak, savitljiv i fleksibilan vrat bio prednost u lovu, zbog čega je dinocephalosaurus orientalis mogao tražiti plijen u pukotinama ispod vode. Ovo otkriće samo dodatno naglašava kako je trijas biolo neobično razdoblje. Svaki put kad pogledamo te naslage, pronađemo nešto novo", kazao je Fraser, a prenosi BBC.  

Što znamo o ovome drevnom "zmaju"? 

Prema istraživanju objavljenom 2004., ovaj dugovrati morski gmaz s očnjacima je vjerojatno lovio ribe i lignje u plitkom moru u današnjoj jugoistočnoj Kini prije više od 230 milijuna godina. Kako bi mogao disati, dinocephalosaurus je vjerojatno držao vrat paralelno s površinom vode.

Na temelju rasporeda zuba i očnjaka, izgleda da je stvorenje moglo napadati plijen s čeljustima otvorenim u stranu, poput krokodila. Paleontolog Chun Li s Kineske akademije znanosti je nakon otkrića prvog takvog fosila životinji dao ime dinocephalosaurus orientalis, što zapravo znači - gmaz s Orijenta užasne glave. 

Najnoviji fosil je otkriven u drevnim naslagama vapnenca na jugu Kine. 

 Istraživanje naziva Dinocephalosaurus orientalis Li, 2003: a remarkable marine archosauromorph from the Middle Triassic of southwestern China objavljeno je u časopisu Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh. 

Pročitajte više