FOTO U Napulju se urušilo groblje, lijesovi s truplima visjeli s grobnice

Foto: EPA

NAKON što se urušila četverokatnica s grobnim nišama u Italiji, s nje je ostalo visjeti najmanje desetak lijesova.

Do urušavanja je došlo u ponedjeljak poslijepodne na najstarijem groblju u Napulju. Radi se o drugom takvom incidentu na tom mjestu ove godine, a mnogi smatraju da je za to krivo loše upravljanje grobljem.

Vlasti su nakon urušavanju mramorne zgrade, nazvane Uskrsnuće, zatvorile groblje Poggioreale (najveće u Napulju) i pokrenule istragu. Tijekom incidenta nije bilo ozlijeđenih jer u to vrijeme groblje nije bilo otvoreno te nije bilo posjetitelja.

Obitelji održale prosvjed

"Prije nego što se zgrada urušila, čuo se prasak i vidio gust oblak prašine", rekao je Vincenzo Santagada, napuljski vijećnik zadužen za upravljanje grobljima.

U siječnju je došlo do urušavanja zgrade na drugom dijelu groblja, pri čemu je uništeno oko 300 grobnih niša. Istraga o tom incidentu je u tijeku, piše The Guardian.

Obitelji pokopanih jučer su održale prosvjed.

"Jedina sreća je da njihovi lijesovi nisu ispali jer su bili položeni dublje unutar zgrade", rekao je Maurizio Boddi, čiji su supruga i roditelji pokopani u nišama.

"Groblja su prepuštena sama sebi"

Političari u Kampaniji, regiji koja okružuje Napulj, kažu da vlasti već godinama zanemaruju gradska groblja.

"Opet se urušila zgrada na groblju Poggioreale. Ovo je neprihvatljiva situacija. S grobljima u Napulju se previše godina loše upravljalo. Prepuštena su sama sebi i postala su žrtve prevaranata i profitera", napisao je na Facebooku Francesco Emilio Borelli, regionalni vijećnik stranke Europa Verde. 

U veljači prošle godine 200 lijesova je palo u more kod grada Camoglija u sjevernoj Italiji nakon što su se zbog klizišta urušili dijelovi groblja.

Pročitajte više