FOTO U Rijeci porinut luksuzni polarni kruzer Scenic Eclipse 2

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL, PR

U RIJEČKOM brodogradilištu 3. maj je, nakon četiri godine, porinut brod - luksuzni putnički brod za krstarenja polarnim područjima Scenic Eclipse 2 za naručitelja MKM Yachts, članicu grupacije Scenic.

Scenic Eclipse 2 je dug 160 metara. Primat će 228 putnika u 114 kabina. Imat će nešto manje od 200 članova posade, devet restorana, dva helikoptera i podmornicu. Vrijednost gradnje je oko 170 milijuna eura. Isporuka je predviđena u ožujku 2023. godine. 

Direktor 3. maja Edi Kučan ustvrdio je da taj brod pokazuje da je riječko brodogradilište, zahvaljujući podršci vlade i premijera Andreja Plenkovića, zaplovilo u novu tržišnu nišu, gradnju polarnih putničkih kruzera.

Zahvalio je vlasniku Scenic grupe Glenu Moroneyju na povjerenju u vrlo neizvjesnom vremenu borbe za opstanak 3. maja. Moroney je ustvrdio da su primijenjeni novi standardi u izuzetno kompleksnoj gradnji ultraluksuznih kruzera.

Ocijenio je kako je ovo primjer da je hrvatska brodogradnja sposobna za održivo i profitabilno poslovanje, i to na području brodova za kojima postoji velika potražnja. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ustvrdio je da je ovaj uspjeh 3. maja rezultat zajedničkih napora te da je vlada odgovorno pristupila rješavanju pitanja brodogradnje. 

U stalnoj komunikaciji s čelnicima brodogradilišta podupiremo revitalizaciju proizvodnje u Rijeci i Puli, rekao je.

"Nismo željeli nastaviti koncept koji je doveo do krize, kada su donesene pogrešne odluke i ulagan novac u brodogradnju koji očito nije bio transparentno i namjenski korišten", dodao je.

Jasan stav vlade je podržati rješenja koja omogućuju preduvjete za nastavak proizvodnje, a s druge strane smanjuju postojeće gubitke za državu, naveo je ministar. 

Istaknuo je da je vlada odobrila u 2020. godini 80 milijuna eura za jamstvo za gradnju ovog broda.

"3. maj je simbol Rijeke i ključan pokretač gospodarskih aktivnosti za cijelu Primorsko-goransku županiju. Donoseći odluke o pomoći brodogradilištu, vlada posebno vodi računa o interesima grada, radnika 3. maja i malim poduzetnicima čije je poslovanje vezano uz brodogradnju", zaključio je ministar Filipović. 

Pročitajte više