FOTO U Splitu prosvjed protiv Stožera: "Nema opravdanja za ovo nasilje"

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

DANAS je u Splitu održan prosvjed protiv mjera za suzbijanje širenja covida-19. Naziv kampanje je Svjetski skup za slobodu, a pokrenula ga je inicijativa Prava i slobode.

Kako organizatori navode u priopćenju, ciljevi prosvjeda su sloboda govora, sloboda kretanja, sloboda izbora, sloboda okupljanja i sloboda zdravlja.

"Zaključavanja i zatvaranja granica proizveli su povećanje stope samoubojstava, a zbog financijske propasti uništili egzistenciju ljudi. Niti jedno stanovništvo više nikada ne smije biti podvrgnuto sveopćem javnom zatvaranju", stoji u priopćenju inicijative.

"Maske nam ograničavaju disanje i slobodu govora"

"Naša tjelesna autonomija narušena je obvezom nošenja maski koje nam ograničavaju disanje i slobodu govora. Sve obaveze nošenja maski moraju se ukinuti. Autoritarna ograničenja naš su život uništila više nego bilo koji virus, a da su učinci virusa i štetniji, ograničenja naših sloboda i dalje bi bila nepravedna i nezakonita", dodaje se.

Sudionici prosvjeda održanog na Peristilu došli su s transparentima na kojima piše "Sloboda se ne traži, sloboda se živi" ili "Nema opravdanja za ovo nasilje". Neki su na transparentima nosi slike osnivača Microsofta i filantropa Billa Gatesa s vatrom u pozadini, a jedan muškarac je nosio plakat na kojem je pisalo "Odjebite više s tim maskama".

Pročitajte više