FOTO U Srebrenici osvanuli plakati "Mi nismo genocidan narod"

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U Srebrenici su osvanuli plakati s porukom: "Mi nismo genocidan narod. Pamtimo." Na plakatu se nalaze zastave Srbije i Republike Srpske, a na dnu stoji i potpis: "Ponosna Srbija i Srpska."

Plakati su postavljeni uoči današnjeg glasanja u Općoj skupštini UN-a o rezoluciji kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici i čije donošenje sponzorira skupina od tridesetak država, među kojima je i Hrvatska.

Ubijeno više od osam tisuća ljudi

Najava donošenja rezolucije izazvala je ogorčene reakcije u Srbiji i Republici Srpskoj. Tamo tvrde kako im se time pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu dokumenta ne spominje nijedan narod ili država.

Bude li rezolucija prihvaćena, 11. srpnja ustanovio bi se kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. 

Tog su datuma 1995. pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, pod zapovjedništvom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, okupirale srebreničku enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a i započeli masovne likvidacije bošnjačkih muškaraca i dječaka. Za manje od tjedan dana ubili su ih više od osam tisuća. Srebrenica je danas dio Republike Srpske.

Pročitajte više