FOTO U Srebrenici osvanuli plakati "Mi nismo genocidan narod"

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U Srebrenici su osvanuli plakati s porukom: "Mi nismo genocidan narod. Pamtimo." Na plakatu se nalaze zastave Srbije i Republike Srpske, a na dnu stoji i potpis: "Ponosna Srbija i Srpska."

Plakati su postavljeni uoči današnjeg glasanja u Općoj skupštini UN-a o rezoluciji kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici i čije donošenje sponzorira skupina od tridesetak država, među kojima je i Hrvatska.

Ubijeno više od osam tisuća ljudi

Najava donošenja rezolucije izazvala je ogorčene reakcije u Srbiji i Republici Srpskoj. Tamo tvrde kako im se time pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu dokumenta ne spominje nijedan narod ili država.

Bude li rezolucija prihvaćena, 11. srpnja ustanovio bi se kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. 

Tog su datuma 1995. pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, pod zapovjedništvom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, okupirale srebreničku enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a i započeli masovne likvidacije bošnjačkih muškaraca i dječaka. Za manje od tjedan dana ubili su ih više od osam tisuća. Srebrenica je danas dio Republike Srpske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.