FOTO Ukrajinci pokazali svoj "FrankenSAM", hibrid američkog i sovjetskog oružja

Foto: Facebook

Ukrajina je u ponedjeljak objavila prve službene fotografije FrankenSAMa, hibridnog sustava protuzračne obrane koji kombinira sovjetske lansere s američkim projektilima.

Istočno zračno zapovjedništvo na svojoj je Facebook stranici objavilo fotografije i intervju časnika zaduženog za obrambeni sustav. Dvije fotografije prikazuju samohodni bacač Buk-M1 s kamuflažnom mrežom koja zaklanja dijelove sustava.

Ukrajinski obrambeni mediji identificirali su sustav kao FrankenSAM opremljen projektilima RIM-7. Napominju da se Buk izvana čini relativno nepromijenjen, s originalnim lanserom i radarskom kupolom.

Druge dvije fotografije prikazuju ostatke uništenih dronova, a intervjuirani časnik kaže da je njegova posada uništila dron Lancet i dron Orlan-10 - što ukazuje na to da se FrankenSAMi mogu koristiti za uništavanje manjih ciljeva.

Ukrajina već mjesecima eksperimentira s američkim inženjerima na korištenju postojećeg inventara sustava Buk iz sovjetske ere za ispaljivanje starih projektila RIM-7 Sea Sparrow, koje je isporučio Washington. Kijevu je teško nabaviti streljivo za svoje bacače Buk jer ih proizvodi Rusija, piše Business Insider.

Eksperimentalni spoj

I tako je rođen FrankenSAM - oružje koji spaja Frankenštajnovo čudovište i obrambene sustave od projektila zemlja-zrak. Službenici su prvi put ovaj hibridni dizajn spomenuli u listopadu.

New York Times je izvijestio da Ukrajina i SAD također pokušavaju upariti rakete zrak-zrak AIM-9M Sidewinder sa sovjetskim radarskim sustavima i rakete Patriot s radarskim sustavima ukrajinske proizvodnje.

FrankenSAM je prvi put oborio metu u siječnju, kada je Ukrajina rekla da je uništila dron Šahid na osam kilometara.

Prema ukrajinskim zračnim snagama, projektili RIM-7, razvijeni 1960-ih, imaju kraći domet od tradicionalnog streljiva sovjetske proizvodnje za koje je Buk bio dizajniran.

Domet RIM-7 je oko 20 kilometara i oko 15 kilometara u visinu, dok sovjetski 9M38 može pogoditi ciljeve udaljene oko 44 kilometra i na visini od 19 kilometara.

Službene fotografije FrankenSAMa objavljene su oko tri tjedna nakon što su ruske snage objavile da su uništile ukrajinski Buk M-1 dronovima u Harkivu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.