FOTO Veliki prosvjed poljoprivrednika i desničara u Poljskoj: Nek Bruxelles jede crve

Foto: EPA

Tisuće poljskih poljoprivrednika i aktivista krajnje desnice prosvjedovale su danas u Varšavi protiv zelenih politika Europske unije. Po vlastima glavnog grada na skupu je sudjelovalo između 30 i 35 tisuća prosvjednika, značajno manje nego što su organizatori očekivali.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo "Dalje sa zelenim planom" i "Nek Bruxelles jede crve; mi ćemo radije šnicl s krumpirima". Peticija je predana EU uredima u poljskoj metropoli.

Ogranci sindikata Solidarnost sazvali su prosvjed, uključujući i ogranak koji se tiče malih poljoprivrednika.

Šef PiS-a napao zeleni plan, ranije ga hvalio

Vodeći političari opozicijske nacionalističko konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) pridružili su se prosvjedu, uključujući i bivšeg premijera Mateusza Morawieckog i stranačkog čelnika Jaroslawa Kaczynskog.

"'Dalje sa zelenim planom' je i naše rješenje također", rekao je Kaczynski. Optužio je Bruxelles da pokušava omesti poljski razvoj dok zemlja pokušava dostići svoje susjede.

Javna televizija TVP prikazala je arhivski film iz 2021., kad je PiS bio na vlasti, u kojem se može vidjeti kako Kaczynski hvali zeleni plan kao "dobar plan" koji bi mogao koristiti zemljama poput Poljske.

Europski zeleni plan cilja na ugljičnu neutralnost Unije do 2050. godine reformama u proizvodnji energije, prijevozu, industriji i poljoprivredi.

Pročitajte više