FOTO Ovo je Vučić u UN-u nakon izglasavanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Foto: Instagram/Screenshot

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je donijela rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine, poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.

Za neobvezujuću rezoluciju su glasale 84 od 193 države članice UN-a, protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa.

Među 19 država koje su bile protiv je i Srbija, a Vučić se nakon izglasavanja u UN-u ogrnuo srpskom zastavom i fotografiju objavio na svom Instagram profilu.

Srpski javni servis RTS piše da se predsjednik skupštine UN-a protivio tome što se Vučić ogrnuo zastavom te da je osiguranje zahtijevalo da ju skine. "Poručio im je: Nitko na svijetu mi neće uzeti moju zastavu", pišu.

Vučić: Rezolucija o Srebrenici će otvoriti Pandorinu kutiju

Inače, Vučić je uoči glasanja optužio Njemačku da ne govori dovoljno o Holokaustu, prozvao je zbog zločina nad Srbima u dva svjetska rata i zamjerio što se u rezoluciji o Srebrenici ne govori o srpskim žrtvama.

"Ovo je iznimno ispolitizirana rezolucija", rekao je Vučić koji očekuje da će dokument o Srebrenici otvoriti Pandorinu kutiju i da će uslijediti deseci novih rezolucija o raznim genocidima.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik je ranije u četvrtak izjavio da Republika Srpska (RS) neće prihvatiti preporuke iz rezolucije. Ponovno je ustvrdio kako genocida u Srebrenici uopće nije bilo i da je broj bošnjačkih žrtava znatno manji nego što je utvrđeno sudskim presudama.

Pročitajte više