FOTO Zaustavljena najveća mreža krijumčarenja ljudi preko La Manchea

Foto: Europol

Jedna od najvećih mreža za krijumčarenje migranta iz Francuske u Veliku Britaniju preko La Manchea razbijena je jučer u velikoj akciji koju su koordinirali Europol i Eurojust. Istraga je bila usredotočena na iračko-kurdsku mrežu za koju se sumnja da je krijumčarila ilegalne migrante s Bliskog istoka i istočne Afrike iz Francuske u Ujedinjeno Kraljevstvo korištenjem čamaca na napuhavanje niske kvalitete.

Uhićeno je 19 osoba, a u pretresima 28 lokacija zaplijenjena su 24 čamca na napuhavanje, 175 prsluka za spašavanje, 81 uređaj za plovidbu za djecu, 60 pumpi za zrak, 13 izvanbrodskih nosača, 14 motora, oružje i nekoliko tisuća eura u gotovini.

Europol: Radi se o profesionalnoj organizaciji

Osumnjičenici, državljani Iraka i Sirije kurdskog podrijetla, svi sa sjedištem u Njemačkoj, organizirali su kupnju, skladištenje i prijevoz čamaca na napuhavanje za krijumčarenje migranata s plaža u blizini francuskog grada Calaisa prema Velikoj Britaniji.

Europol navodi da se radilo o jako profesionalnoj organizaciji. Osumnjičenici su uspostavili vlastitu logističku infrastrukturu s određenim podružnicama zaduženim za organizaciju isporuke velikih količina nautičke opreme u EU.

Osobe zadužene za transport ljudi, inače aktivni članovi kriminalne mreže, prevozili su i do 8 brodova odjednom. Istražnim radnjama je utvrđeno da je kriminalna mreža organizirala i do 8 odlazaka po noći ovisno o vremenskim uvjetima.

Između 1000 i 3000 eura za mjesto u čamcu

Krijumčari su koristili nekvalitetne brodove, uglavnom podrijetlom iz Kine, koji su preko Turske dostavljani u Njemačku. Pravna namjena ovih plovila može uključivati ribolov ili plovidbu rijekama i gradskim kanalima. Kada se koriste legalno, takvi čamci ne bi bili prikladni ni sigurni za prijevoz više od 10 osoba.

Međutim, u prosjeku krijumčari u jedan takav čamac ukrcaju oko 50 migranata. Osumnjičenici su za mjesto na opasnom plovilu skupljali između 1000 i 3000 eura po migrantu. U tijeku su daljnje istražne radnje protiv osoba koje upravljaju financijskim poslovima i poslovima pranja novca za kriminalnu mrežu.

Pročitajte više