Zekanović zapalio lampion ispred uokvirene fotke osuđenog ratnog zločinca Praljka

Foto: HINA/Tomislav Pavlek

ZASTUPNIK Hrvatske demokršćanske stranke Hrvoje Zekanović je danas u Hrvatskom saboru zapalio lampion ispred uokvirene fotografije osuđenog generala Slobodana Praljka. Zekanović je i na svom Facebooku objavio fotografiju Praljka uz kratki komentar: "Počivaj u miru."

Podsjetimo, na današnji dan prije šest godina, 29. studenog 2017., bilo je zakazano izricanje drugostupanjske presude hercegovačkoj šestorci, vojnim i civilnim liderima tzv. Herceg-Bosne. Među šestoricom optuženih bio je i general Slobodan Praljak.

Kada je haški sudac pročitao da je Praljak kriv, general je izjavio kako on nije ratni zločinac i da s prezirom odbacuje presudu te je popio otrov u televizijskom prijenosu uživo. Premijer Andrej Plenković i tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović su žestoko kritizirali presudu, a održana je i komemoracija za Praljka u Lisinskom.

Provedena istraga samoubojstva

Nakon nezapamćenog incidenta u sudnici Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, sud je istragu o Praljkovu samoubojstvu prepustio nizozemskom tužiteljstvu. Istraga nije pokazala kako i kada je Praljak dobio cijanid koji je popio nakon izricanja presude.

Na snimkama nadzorne kamere, kako iz zatvora tako i iz sudnice, nije primijećeno ništa. Na tim snimkama se nigdje ne vidi da on u bilo kojem trenutku ima kod sebe neku bočicu ili neki tome sličan predmet ili da mu je netko uručuje. Također tijekom raznih pretresa koji su izvršeni toga dana nije primijećeno ništa osobito. 

Na snimkama iz sudnice ne može se vidjeti odakle je on izvadio tu bočicu. Praljak je prije suđenja proveo kratko vrijeme u dvije prostorije bez videonadzora: na zahodu i u prostoriji za zadržavanje, jednoj vrsti čekaonice. Tijekom naknadnog pretresa navedenih prostorija nije pronađeno ništa značajno.

Pročitajte više