Fotograf koji živi od vjenčanja: Najlakše je zabraniti, zašto se ne otklone problemi?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, Facebook

NA FACEBOOK profilu Glasa poduzetnika osvanula je objava samostalnog fotografa Vedrana Tolića koji je udrugu pitao može li ona reagirati u vezi s najavom o zabrani vjenčanja.

Podsjetimo, o zabrani vjenčanja se govori kao o mogućoj mjeri protiv koronavirusa jer članovi Stožera kažu da su obiteljska okupljanja poput vjenčanja postala problematična, posebno nakon što se više slučajeva zaraze povezalo s dva vjenčanja. 

No ono što članovi Stožera ne govore je kada bi do zabrane moglo doći, što je nezgodno za one koji vjenčanja planiraju, o čemu je danas govorio i Capak, koji je otkrio kako prima mailove ljutitih mladenki. 

"Stožer i ostali nisu više dosljedni u svojoj provedbi mjera"

Vedran Tolić je u grupi tako progovorio o dvostrukim mjerilima Stožera vezanima za najavu zabrane organiziranja vjenčanja.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Može li Udruga reagirati vezano za vjenčanja? Razumijem da Stožer i ostali nisu dosljedni više u svojoj provedbi mjera, ali daj nas nemojte i psihički ugrožavati svaki dan. Ista je stvar za jedne dobra, a za druge loša. Dosta više s takvim dvostrukim mjerilima i nedosljednosti. Primjera je jako puno, oni koji prate situaciju svakodnevno i znaju, ali u nastavku ću se samo referirati na vjenčanja. Postoje oni koji žive samo od vjenčanja, a možemo biti ne znam kako psihički stabilni, ali nikada nije ni ugodno čitati izjave po medijima.

Trenutno je u Stožeru aktualna tema vjenčanja. U Splitu se njih desetak zarazilo i zbog toga su vjenčanja problem? Po meni je to čisto pretjerivanje, jer za vikend je održano tko zna koliko stotina vjenčanja i sada zbog jednog idemo sve utrpati u isto koš? Zašto onda i sve crkve diljem Hrvatske nisu bile zatvorene nakon slučaja u Đakovu itd", zapitao je.

"Uvijek će postojati manjina neodgovornih"

Kaže i kako je najlakše nešto zabraniti te dodaje kako bi prije toga trebalo pronaći način da se problem otkloni.

"Gledam po svijetu primjere, npr. kod ulaska u dućan mjere temperaturu. Zašto isto to nije uvedeno kod nas? Ako i piše ta preporuka na papiru, zašto inspekcije ne obilaze sale da provjere ima li i provedbe? Tako se barem djelomično može spasiti neka neželjena situacija. Kojih se mjera sale pridržavaju, osim što konobari imaju maske? Zašto Stožer umjesto najava o potencijalnim zatvaranjima i zabranama prvo ne sjedne za stol (na distanci) s vodećim ljudima te industrije i ne posluša što oni imaju za reći?

Bar je na vjenčanjima lako ući u trag svim ljudima. Svako vjenčanje ima popis gostiju, za razliku od velike većine drugih događaja.

Najlakše je nešto zabraniti, zašto se prvo ne nađe način da se otklone problemi? Ako se i nakon toga sale i ostali ne budu pridržavali mjera i ako su rezultati zaraženih veliki na takvim mjestima, onda logično da će se i zabraniti održavanje. U tome onda i podržavam Stožer, ali ne prije nego što se ne nađe nekoliko opcija u kojima bi se potencijalna zaraza mogla svesti na minimum.

Uvijek će postojati manjina onih neodgovornih koji vjerojatno znaju da imaju koronu, ali će doći na neko vjenčanje. Takvima nekako treba stati na kraj, ali ne treba zbog pojedinca ocrniti cijelu industriju i uvesti zabrane.

Ovo su čisto neke osnovne smjernice, ali poruka je jasna, prestanite s dvostrukim mjerilima jer to nije fer prema nikome od nas", napisao je ovaj mladi poduzetnik.

Njegovu objavu u grupi možete pročitati na ovom linku.

Pročitajte više