U stambeno-poslovnu zgradu u Splitu dopremljen MRI uređaj. Stanari revoltirani

Foto: Veljko Martinović

Gotovo cijeli dan zatvoren je dio Ulice Mike Tripala u blizini trgovačkog centra Joker i zgrade Muslimanke, a razlog tome je dopremanje MRI uređaja (magnetska rezonanca) na šesti kat poslovne zgrade u budući prostor Poliklinike Croatia. Oko 15 sati krenulo je podizanje koša kamiona s uređajem teškim sedam i pol tona, a trajalo je preko pola sata. Posao je obavila dizalica od 150 tona koja je podignula stroj na šesti kat, piše Dalmatinski portal.

Zbog useljenja Poliklinike Croatia na novu lokaciju na adresi Domovinskog rata 49, pored hotela Atrium, nastala je uzbuna među susjedima. Spomenutom su se portalu javili stanari višekatnice koja se nadovezuje na poslovnu zgradu u kojoj će se smjestiti medicinska ustanova. Naglašavaju kako je problem što će se na šestom katu poslovne zgrade montirati MRI uređaj u prostoriji koja graniči s dnevnim boravkom stana u susjednoj stambenoj zgradi, a dijeli ih jedan nosivi zid debljine 20 centimetara. 

"Pitanje zračenja"

"Postavlja se pitanje zračenja, moguće narušene statike zgrade zbog težine, osjećaja da se u susjednoj prostoriji uopće nalazi takav uređaj i drugih mogućih opasnosti za koje kao laici ne znamo", kazala je jedna od stanarki Mike Tripala 2 za Dalmatinski portal, koja je prestrašena jer će se s druge strane zida od njezinog dnevnog boravka smjestiti MRI uređaj. 

 

"Opremanje prostora izvodi se prema najvišim standardima propisanima od strane nadležnih institucija za što su pribavljene su sve potrebne dozvole. U svom radu posvećeni smo osiguravanju najviših standarda u svim segmentima poslovanja te smo uvjereni da će i naši budući susjedi prepoznati prednosti novih sadržaja koje donosimo u njihov kvart", kazali su iz Poliklinike Croatia.

Najavili su za četvrtak, 30. studenoga, sastanak s predstavnicima stanara kako bi ih upoznali s novim prostorima i djelatnosti te otklonili sve nedoumice. Na sastanku bi trebao sudjelovati i djelatnik proizvođača MRI uređaja iz njemačke tvrtke Simon Hegele, kako bi odgovorio na sva pitanja stanara oko rada MRI uređaja, kao i mjera koje su poduzete kako bi obližnji susjedi bili zaštićeni od zračenja.

"Tek sada su nam najavili da će nam predstaviti projekt, ali do sada nas nitko nije kontaktirao niti nam najavio da će se pokraj nas smjestiti uređaj za magnetsku rezonancu. Dakle, moja djeca će se igrati u prostoriji pokraj magnetske rezonance", naglasila je susjeda. 

U Splitu se stvorile velike gužve

Bez obzira na to što su im najavljena mjerenja od strane investitora kako bi bili sigurni da nema utjecaja na zdravlje susjeda, naglasila je kako ne postoji uređaj koji može izmjeriti njezin strah zbog same činjenice da je takav uređaj smješten u njezinoj blizini.

Zbog tehnički zahtjevne dostave MRI uređaja, od 8 i 30 sati blokirano je skretanje iz Domovinskog rata u Ulicu Mike Tripala. Takvi radovi i blokade rezultirali su velikim gužvama koje se od jutros stvaraju na jednoj od najfrekventnijih prometnica. Prema najavama investitora, ulica bi se ponovo trebala otvoriti oko 19 i 30 sati.

Pročitajte više