Fox: Meksiko neće prihvatiti jednostranu akciju u Iraku

MEKSIČKI predsjednik Vicente Fox rekao je u utorak da Meksiko neće prihvatiti jednostranu vojnu akciju SAD-a protiv Iraka te rekao da nije zabrinut zbog moguće američke odmazde ako njegova zemlja ne podupre UN-vu rezoluciju kojom bi se omogućio rat.

Meksiko, trenutačno nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, jedna je od rijetkih zemalja koja se odbila izjasniti o tome kako će glasovati o rezoluciji koja bi omogućila rat protiv Iraka.

Meksikanci se većinom protive vojnoj akciji protiv Iraka, a Fox ne želi donositi nepopularne odluke uoči izbora za Kongres tijekom ljeta.

Neki Meksikanci, međutim, strahuju da bi glasovanje u UN-u protiv volje moćnog sjevernog susjeda moglo dovesti do odmazde SAD-a.

Fox se nedavnim izjavama o potrebi razoružanja iračkog predsjednika Sadama Huseina na prvi pogled približio američkim stajalištima, ali je u utorak, na poslovnom skupu u meksičkoj pokrajini Aguascalientes, rekao da Meksiko neće prihvatiti ´bilo kakve jednostrane odluke´.

´Recimo ´Ne ratu, da miru´. Zamislite kakav bi to bio svijet kad bi bilo tko mogao donijeti jednostrane odluke o početku rata´, rekao je Fox.

Meksički ministar vanjskih poslova Ernesto Debrez rekao je da je na sastanku s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom proteklog vikenda razgovarao o pitanjima imigracije i krize oko Iraka.

Opovrgnuo je da će meksičko glasovanje u Vijeću sigurnosti o novoj iračkoj rezoluciji biti uvjetovano mogućim američkim koncesijama glede imigracijskog zakona. Meksiko je nezadovoljan jer Washington ne pokazuje zanimanje da zakonom regulira status milijuna Meksikanaca koji ´bez dokumenata´ žive u Sjedinjenim Državama.

´Nema nikakvog pritiska Sjedinjenih Država, jer Amerikanci znaju da mi ne gledamo na glasovanje u Vijeću sigurnosti kao na ulog u meksičkoj bilateralnoj politici´, rekao je Debrez.

Pročitajte više