Fra Prcela se brani Sv. Stjepanom, Stepincem i Tuđmanom: "NDH je bila izraz težnji hrvatskog naroda"

Foto: HRT

FRA LUKA PRCELA nije se pojavio na suđenju za misu u kojoj je veličao NDH, što je prenosio HTV u udarnom terminu nedjeljom ujutro. Novinarka Nataša Škaričić prijavila je Prcelu za kazneno djelo, no Općinsko državno odvjetništvo u Splitu ocijenilo je da Prcela nije javno pozivao na mržnju, već da je počinio prekršaj članka 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Izdan je prekršajni nalog na koji se Prcela žalio, pa je došlo do suđenja. Zatražena je maksimalna kazna u protuvrijednosti od 200 DEM. 770 kuna.

Prcela na robiji slušao tamničara Dragu kako hvali Jugoslaviju

Prcela je sutkinji prije mjesec dana poslao pisanu obranu kojoj je priložio i pjesmu "770 kuna" Nikole Croate objavljenu u Hrvatskom slovu. Prcela ne spori da je rekao što je rekao. Pozvao se na riječi prvog mučenika Svetog Stjepana koji se moli za one koji su ga kamenovali. Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh.

Podsjetio je kako je u komunizmu zbog verbalnog delikta bio osuđen na pet godina zatvora, a sjetio se i svog tamničara Drage kojem je Jugoslavija bila super. Nema do Juge, govorio je Drago fra Luki, a on mu je pokušavao objasniti da bivšu državu ne doživljavaju svi jednako.

Uzori fratra koji drži mise za Pavelića su Stepinac i Tuđman

Prcela, poznat po misama koje je redovito držao za poglavnika Pavelića, u svojoj pisanoj obrani naveo je kako svaki čovjek ima pravo braniti svoj narod. Nikad, tvrdi, nije smatrao da je NDH bila baš u svemu najbolja, odnosno da nije imala mana.

Citirao je Tuđmana i njegovu konstataciju da je Nezavisna država Hrvatska bila izraz težnji hrvatskog naroda za svojom državom. Sjetio se fra Prcela i kako se pred komunističkim sudom branio kardinal Stepinac kojim se ponosi. Bio bih ništarija kada ne bi osjetio bilo svog hrvatskog naroda, govorio je Stepinac, a Prcela očito smatra da se može primijeniti i u njegovom slučaju. 

Na današnju raspravu nije pristupio nitko od pozvanih svjedoka. Za iduću raspravu pozvat će ih se veći broj, a poziv će dobiti i fra Prcela.

 

 

 

Pročitajte više