Fra Šime pušten na slobodu! Nisu mu čak niti putovnicu oduzeli jer je rekao da neće bježati!

ISTRAŽNI sudac Stanko Grbavac odbio je prijedlog splitskog tužiteljstva i pustio fra Šimu na slobodu! Kako doznaje Index, izdan je nalog za pretragu jednog stana u Zagrebu. Pretraga se nije ranije mogla izvršiti jer njoj treba svjedočit osumnjičenik, kako su ga odmah nakon uhićenja prebacili u Split, to dosad nije bilo tehnički izvedivo. Sada će fra Šime opet krenuti za Zagreb.

Tužiteljstvo je tražilo istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. Tužiteljica Rene Laura najavila je za Index kako će županijsko Državno odvjetništvo u Splitu podnijeti žalbu na odluku suca Grbavca.

Po izlasku iz sobe, novinari su fra Šimu tražili izjavu, međutim on je samo kimnuo glavom u znak pozdrava. Njegova braniteljica Nela Pedišić također zasad nije ništa izjavila.

Pojavila se skepsa je li baš trebalo ići na zlouporabu ovlasti, smatraju da se prije radi o pronevjeri koja povlači manju sankciju. Kako nam kažu, župe nemaju pravnu samostalnost pa bi zbog toga fra Šimu trebalo eventualno goniti zbog pronevjere a ne zloporabe. 

Nema sumnje da će odluka suca Grbavca izazvati mnogobrojne polemike.

Nije mu oduzeta niti putovnica!

Sudac Grbavac odbio je točku opasnosti od bijega jer mu je fra Šime obrazložio da se sam predao policiji. Fra Šime je kazao da nema nikakvu namjeru bježati, putovnica mu je ipak, kako neslužbeno doznajemo, nije oduzeta! Fra Šime se inače branio šutnjom i svoju će obranu dati kada procijeni da je došlo vrijeme za to.

Sudac Grbavac odbio je i pritvor po osnovi utjecaja na svjedoke. Prihvatio je argumentaciju obrane kako su ugovor i transakcije zaključene još u svibnju te za transakcije postoji relevantna dokumentacija banke. Fra Šime po tim papirima ispada ovlaštena osoba koja je mogla raspolagati iznosom. Sporno je jedino što se ne zna gdje su pare završile. Fra Šime kaže da ih je sklonio na sigurno. Zašto, kako, i zbog čega trebali bi doznati kada iznese obranu.

Pročitajte više