Fran Višnar: Gadafi je tri puta slabiji od Saddama i dva puta od Miloševića

ZAPADNE sile su žestoko napale Libiju, a ugledni hrvatski stručnjak za sigurnost Fran Višnar za Index je rekao kako je ovaj udar sličan onima iz Srbije pod Miloševićem i Iraka pod Saddamom Husseinom.

Smatra da će napad trajati onoliko koliko Gadafi može izdržati. "Ovo je udar nalik svemu onome viđenom u Iraku dva puta, 1991. i 2003. godine i u Srbiji", kazao je Višnar. Dodaje kako zapravo nema države koja može izdržati ovakav koordinirani napad, izuzev onih najjačih s nuklearnim naoružanjem i masovnom raketnom obranom koja to može pretrpjeti bez rasipanja vojske i gubljenja materijala.

Gadafi je tri puta slabiji od Saddama i dva puta od Miloševića


Koliko dugo će se Gadafi još držati na vlasti u Libiji, prema Višnaru, ovisi samo o tome kolika je moć njegove vojske. "Ovisi kolike su mu zalihe, ima li uopće svojih ljudi, ima li u toj vojsci stranaca", kazao nam je Višnar i dodao kako će zapadne sile ovako jako udarati sve dok Gadafi bude pružao aktivni otpor.

Još nije jasno koliko će ova akcija vremenski trajati, no čini se da će biti kraća od onih za svrgavanje Miloševića u Srbiji i Saddama Huseina u Iraku. "Slabiji je od Saddama, čak više nego duplo. Mislim da je čak tri puta slabiji od Saddama i dva puta od Miloševića", prognozirao je na ovaj način trajanje akcije u Libiji Fran Višnar.

Pročitajte više