France 24 objavio potresnu reportažu o bijegu mladih iz Hrvatske

Screenshot, Video: YouTube (France 24)

O ISELJAVANJU mladih Hrvata iz zemlje pišu i francuski mediji. France 24 objavio je potresnu reportažu koju su njihovi novinari napravili s mladima koji odlaze iz zemlje sa zagrebačkog autobusnog kolodvora. 

Pišu kako je u Hrvatskoj oko 27 posto osoba mlađih od 25 godina nezaposleno te kako jedna od tri osobe s diplomom ne može pronaći posao. Dodaju kako zato sve više mladih posao traži izvan granica Hrvatske. 

"Unatoč naporima vlade, egzodus mladih u zemlje zapadne Europe se ne usporava", piše France 24.

Razgovarali s mladima koji odlaze iz zemlje

Svoj prilog započinju riječima kako hrvatska sunčana obala privlači turiste iz cijele Europe, ali i kako se iza tog sanjolikog krajolika kriju ekonomski problemi. 

29-godišnja Ivana Banović odlazi za Minhen. Pet godina nakon diplome još nije uspjela pronaći posao.

"Diplomirala sam arheologiju pa je jako teško pronaći posao", rekla im je Ivana. 

France 24 u svom prilogu kaže i kako sve više mladih traži posao u inozemstvu. Iznijeli su i podatke o broju Hrvata u zemljama Europske unije. Rekli su kako je gotovo pola milijuna Hrvata u Njemačkoj, 160.000 u Austriji te 30.000 u Irskoj, Švedskoj i Francuskoj.

"Ovo je Hrvatska, ništa više tu nije ostalo"

Razgovarali su s Markom Dragućicom koji je stigao u Berlin sa suprugom 2014. godine. Izvijestili su kako radi kao električar i zarađuje tri puta više nego što bi zarađivao u Hrvatskoj. Par je naučio njemački, stekao nove prijatelje, ali su u kontaktu i s drugim Hrvatima koji žele doći u Njemačku.

"Šef me pitao znam li ikoga tko bi htio raditi u Njemačkoj. Rekao sam mu da znam. Pozvao sam prijatelja i on je došao raditi, a s njim je došla i njegova supruga", ispričao im je Marko. 

France 24 dodaje i kako je Marko iz malog mjesta u kojem se vodio rat za hrvatsku neovisnost. Dodaju kako se ta regija bori da osposobi gospodarstvo ali i kako tamo sada žive samo stariji stanovnici. Jedna starija gospođa im je pokazala Centar za mlade koji se, kako kaže, raspada.

"Gledajte, raspada se. To je takav kaos. Katastrofa. Ovo je Hrvatska, ništa više tu nije ostalo. Ne valja Hrvatska ništa", rekla im je starija gospođa.

"Vladini napori ne pomažu"

Posjetili su potom i Sveučilište u Zagrebu i naišli na mnoge studente koji idu na tečaj stranih jezika. Pišu kako sve više mladih koristi otvorene granice otkako je 2013. godine Hrvatska ušla EU te kako traže poslove izvan Hrvatske. Tamo su porazgovarali s jednom djevojkom koja ide na tečaj.

"Moj dečko živi u Danskoj, sestra moje prijateljice u Irskoj, a obitelji mojih prijatelja su se preselile u Njemačku. Svi oni su pronašli poslove", rekla im je.

"Zdravstveni, mirovinski i socijalni sustavi ovise o mladima koji rade i plaćaju poreze"

Razgovarali su potom i s Krešimirom Ivandom, profesorom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, koji im je pojasnio probleme u zemlji.

"Ako govorimo o javnom sektoru, postoji problem sa zdravstvenim, mirovinskim i socijalnim sustavima u društvu jer oni svi ovise o mladima koji plaćaju poreze, mladima koji rade", rekao im je.

France 24 zaključuje svoju priču riječima kako u Hrvatskoj trenutno živi manje od 4 milijuna ljudi te kako vladine mjere ne pomažu u smanjenju egzodusa mladih.

Pročitajte više