AFP o prosvjedu u Zagrebu: Hrvatska je pod snažnim utjecajem Katoličke crkve

Foto: Index

Podsjetimo, danas je u centru Zagreba nakon nedavnog napada na LGBT party u klubu Super Super oko 1000 ljudi prosvjedovalo protiv homofobije i nasilne mržnje usmjerene protiv manjinskih skupina u društvu.

>> Prosvjed u Zagrebu: "Strah smo prevladali, a uskoro ćemo prevladati i vas"


France Presse, agencija čije izvještaje prenose na stotine svjetskih medija, objavila je izvještaj s prosvjeda u kojem citiraju neke od poruka upućenih s Trga žrtava fašizma.


"Strahujemo od radikalizacije društva", rekao je AFP-u Boris Kladar, 60-godišnji pravnik koji je došao na prosvjed.

Društvo pod snažnim utjecajem Crkve

Prava LGBT osoba postupno su se popravila u Hrvatskoj, članici Europske unije u kojoj gotovo 90 posto stanovništva čine katolici.

No, hrvatsko konzervativno društvo ostalo je pod snažnim utjecajem Katoličke crkve, koja homoseksualnost naziva "hendikepom" i "perverzijom", piše AFP.

Prošla vlada desnog centra našla se na udaru kritičara koji tvrde da je ignorirala rast ekstremne desnice u Hrvatskoj, što uključuje i nostalgiju za pro-nacističkom prošlošću, napade na manjine i neovisne medije, piše u izvještaju AFP-a, pa dodaje kako kritičari tvrde da ni nova vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem nije učinila dovoljno kako bi se odmaknula od politike svojih prethodnika.

Pročitajte više