Francuska izdala nalog za uhićenje Bašara al-Asada

Foto: EPA

Francuska je izdala međunarodni uhidbeni nalog za sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, optuženim za sudjelovanje u zločinima protiv čovječnosti zbog kemijskih napada 2013., priopćili su pravosudni izvor i tužitelji. Pravosudni izvor rekao je AFP-u da je Asad također osumnjičen za sudjelovanje u ratnim zločinima zbog napada, za koje oporba okrivljuje režim, u kojima je ubijeno više od 1400 ljudi u blizini Damaska u kolovozu 2013.

Izdani su i međunarodni nalozi za uhićenje Asadova brata Mahera, de facto šefa sirijske elitne vojne postrojbe, i dvojice generala oružanih snaga. Jedinica pariškog suda koja se bavi zločinima protiv čovječnosti istražuje kemijske napade od 2021.

Francuska tvrdi da ima svjetsku jurisdikciju za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Istraga je uslijedila nakon pravne tužbe koju su podnijeli nevladina organizacija Sirijski centar za medije i slobodu izražavanja (SCM), odvjetnička udruga Inicijative za pravdu otvorenog društva (OSJI) i Sirijski arhiv, tijelo koje dokumentira kršenja ljudskih prava u Siriji.

Postoje snimke navodnog kemijskog napada

"To je ogroman razvoj. Neovisna jurisdikcija priznaje da se kemijski napad nije mogao dogoditi bez znanja sirijskog predsjednika, da on ima odgovornost i treba ga smatrati odgovornim", komentirao je predsjednik SCM-a Mazen Darwish izdavanje uhidbenog naloga. 

Slučaj protiv Asada i ostalih potkrijepljen je iskazima svjedoka iz prve ruke i dubokom analizom zapovjednog lanca sirijske vojske, dodao je Darwish. Aktivisti su 2013. objavili amaterske videozapise na YouTubeu za koje se tvrdilo da pokazuju učinke napada, uključujući snimke desetaka leševa.

Druge snimke prikazivale su djecu bez svijesti, ljude s pjenom na usta i liječnike koji im daju kisik kako bi im pomogli disati. Prizori su izazvali gnušanje i osude diljem svijeta. U izvješću Ujedinjenih naroda kasnije je navedeno da postoje jasni dokazi o korištenju plina sarina.

Sirija je 2013. pristala pridružiti se Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW), globalnom nadzornom tijelu, i odreći se svog kemijskog oružja. OPCW je od tada optužio Damask za niz kemijskih napada tijekom građanskog rata. Sirijska vlada odbacila je optužbe.

Pročitajte više