Francuska je prva zemlja u Europi koja je zabranila reklame za fosilna goriva

Ilustracija: Shutterstock

FRANCUSKA je prva europska zemlja koja je zabranila reklame za fosilna goriva zbog novog klimatskog zakona.

Prije dva dana objavljeno je da zakonodavstvo zabranjuje reklamiranje svih energetskih proizvoda povezanih s fosilnim gorivima kao što su naftni proizvodi, energija dobivena izgaranjem ugljena i ugljik koji sadrži vodik, piše Euro news.

Oglašavanje prirodnog plina za sada je još dopušteno, no nova pravila trebala bi biti uvedena u lipnju sljedeće godine.

Velike kazne za tvrtke koje budu reklamirale fosilna goriva

Tvrtke koje se protive novom zakonu mogle bi dobiti novčane kazne između 20.000 i 100.000 eura, a ponovljeni prekršitelji plaćaju dvostruki iznos. Novi zakon je izglasan nakon što su aktivisti, uključujući Greenpeace, pozvali EU da zabrani reklame za fosilna goriva, uspoređujući ga sa zakonima koji ograničavaju duhansku industriju.

Potpuna zabrana reklama naftnih kompanija u Francuskoj predložena je kao dio konvencije o klimatskim promjenama 2019., u kojoj je sudjelovalo 150 nasumično odabranih članova javnosti.

No kritičari iz tih skupina koje su prvobitno pozivale na zabranu, sada tvrde da novi zakon dopušta previše prostora tvrtkama da ga zaobiđu.

"Svugdje ćete pročitati da je oglašavanje fosilnih goriva sada zabranjeno, ali to nije istina!" objavio je Greenpeace France na Twitteru. Kažu da se plin i dalje može reklamirati i oglašavati tijekom sponzoriranih događaja.

Drugi kažu da se sa zabranama otišlo predaleko, osobito zbog trenutačne krize troškova života u Europi. Voditelji benzinskih crpki kažu da ih zabrana oglašavanja fosilnih goriva sprječava da obavijeste kupce o cijenama goriva.

Reklame za fosilna goriva prvo zabranjene u Amsterdamu

Iako je Francuska prva europska zemlja koja je zabranila reklame za fosilna goriva, sličan skup propisa uveden je u Amsterdamu prošle godine.Nizozemska prijestolnica postala je prvi grad u svijetu koji je zabranio reklame tvrtki za fosilna goriva, kao i onih iz zrakoplovne industrije.

To znači da se vozila na fosilna goriva, kao što su automobili na benzin i avioni, više ne mogu reklamirati na stanicama amsterdamske podzemne željeznice ili oko središta grada.

Odluka o uklanjanju oglašavanja fosilnih goriva iz grada uslijedila je nakon masovnog pokreta u Amsterdamu koji je predvodila inicijativa Oglašavanje bez fosila.

Femke Sleegers, koordinatorica inicijative, rekla je da je zabrana došla u ključnom trenutku tijekom borbe protiv klimatskih promjena, piše Euro news.

Pročitajte više