Francuska neće izručiti bivšeg šefa Nissana

Foto: EPA

BIVŠI čelni čovjek Renault-Nissana Carlos Ghosn, trenutno u bijegu pred pravosuđem, neće biti izručen ako dođe u Francusku, stajalište je Pariza, a turska policija otvorila je u ponedjeljak istragu jer je Ghosn u Libanon prebjegao preko zračne luke u Istanbulu.

Ghosn, koji je suđenje čekao u kućnom pritvoru u Japanu, ustvrdio je u utorak da je stigao u Libanon, ali ne zato što bježi od pravde, već da bi se oslobodio od nepravde i političkog progona.

"Ako Ghosn stigne u Francusku, nećemo ga izručiti jer Francuska nikada ne izručuje svoje državljane", rekla je državna tajnica u ministarstvu gospodarstva Agnes Pannier-Runacher.

Ustvrdila je pritom da "nitko nije iznad zakona".

Suđenje bi trebalo početi za tri mjeseca

Ghosn je bio najbolje plaćeni šef tvrtke u Japanu, gdje su protiv njega podignute optužnice za financijske malverzacije i suđenje mu je zakazano za travanj ove godine.

"Nalazim se u Libanonu. Nisam više talac japanskog pristranog pravosudnog sustava gdje prevagu odnosi presumpcija krivnje", napisao je u tekstu objavljenom početkom tjedna po dolasku u Bejrut.

Tursko ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je istragu o tranzitu preko zračne luke u Istanbulu, prenosi Reuters. Dodaje da je sedam osoba privedeno.

Portal dnevnog lista Hurriyet piše da turska granična policija nije bila obaviještena o njegovu dolasku niti je njegov ulazak ili izlazak bio registriran.

Japanske vlasti dopustile su Ghosnu da nosi francusku putovnicu dok je na slobodi čekao suđenje uz jamčevinu, prenosi danas mreža NHK.

Ima tri državljanstva

Izvor blizak istrazi u Tokiju kazao je da je Ghosn posjedovao dvije francuske putovnice, od kojih je jedna bila u navlaci zatvorenoj tajnom šifrom.

Ghosn ima francusko, libanonsko i brazilsko državljanstvo i te su putovnice pohranjene kod njegovih odvjetnika.

No imao je dvije francuske putovnice i jednu je zadržao kao osobni dokument za boravak u Japanu, objasnio je izvor.

Ghosn je iz Tokija pobjegao uz pomoć privatne zaštitarske tvrtke. Protiv njega su u Japanu podignute četiri optužnice, dvije za prihode koje Nissan nije prijavio burzovnim vlastima i dvije za teško kršenje povjerenja.

Nakon podizanja optužnica Ghosn je izgubio poziciju predsjednika Nissana i Mitsubishi Motorsa, a zatim je dao ostavku i na čelno mjesto Renaulta.

Uhićen je 19. studenoga 2018. u Tokiju, a u travnju ove godine pušten je u kućni pritvor pod strogim uvjetima.

Pročitajte više