"Francuska odlazi kvragu." Macronovi najbliži suradnici su očajni

Foto: Profimedia

Službena crno-bijela fotografija bilježi tjeskobu i frustraciju najužeg kruga predsjednika Emmanuela Macrona, vjerojatno u trenutku kada ih obavještava da će se kladiti na velike uloge na parlamentarnim izborima. Odaje dojam posljednje večere, piše Politico.

Macron sjedi za stolom u raskošnoj odaji Elizejske palače. Napetost koju se gotovo može opipati vidi se na licima njegovih najbližih suradnika, koji mu sjede nasuprot. Radi se o možda neobičnoj slici, barem ako se uzme u obzir da ju je službena fotografkinja Elizejske palače objavila na Instagramu, ali nema sumnje da adekvatno prikazuje nervozu koja obuzima predsjednikov najuži krug.

Šokantna Macronova reakcija na izborno poniženje

Nakon što ga je na izborima za EU 9. lipnja ponizila krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje, Macron je u bombastičnoj najavi poručio da će na izvanrednim izborima pokušati zaustaviti napredovanje desnice. Od tog trenutka Macronov najuži krug u javnosti odašilje poruke sumnji i lošeg raspoloženja.

Ministar financija Bruno Le Maire, stup Macronove liberalne stranke Renesansa, dao je najapokaliptičniju dijagnozu tijekom predizborne kampanje u sjevernoj Francuskoj nakon što ga je Le Figaro citirao kako se žali da će "zemlja otići kvragu".

Takav očaj predstavlja problem za budućnost Francuske. Jedno od najvećih pitanja s kojima se francuska politika suočava jest tko će popuniti golem vakuum u političkom središtu kada Macronov mandat završi 2027. godine.

Nema liberalnog spasitelja Francuske

Oni koji traže liberalnog spasitelja bit će razočarani. Macronova centristička koalicija riskira totalni poraz u dva kruga izbora, 30. lipnja i 7. srpnja - kako od ljevice, tako i od krajnje desnice. U međuvremenu čini se da predsjednikovi saveznici traže izlaznu strategiju.

Oštri komentari o francuskom predsjedniku, koji su se nekad iznosili šapatom, sada se izgovaraju otvoreno. Macronov lojalist Le Maire rekao je da je francuski lider donio odluku o raspuštanju parlamenta potpuno sam - i da je takva odluka "posvuda u našoj zemlji, među francuskim narodom, stvorila tjeskobu, nerazumijevanje i ponekad ljutnju".

To je izrazito neuobičajena izjava za Le Mairea, za kojeg se prije samo nekoliko tjedana tvrdilo da će biti Macronov kandidat za ulogu svemoćnog povjerenika EU za gospodarstvo, koji je trebao unaprijediti industrijsku agendu zemlje u Bruxellesu.

Rani izlasci

Tajming parlamentarnih izbora skamenio je Macronove saveznike, koji se još nisu ni počeli pripremati za dvoboj s lidericom krajnje desnice Marine Le Pen na sljedećim predsjedničkim izborima 2027. Macron se ne može kandidirati za reizbor, a nekoliko koalicijskih partnera, uključujući premijera Gabriela Attala, bivšeg premijera Édouarda Philippea i ministra unutarnjih poslova Géralda Darmanina, spominjalo se kao moguće kandidate za njegovu fotelju.

Sada, dok se politički centar koleba, neki kreću svojim putem i uspostavljaju neovisne platforme. U međuvremenu, finalna nagrada - funkcija predsjednika - čini se sve daljom.

"Sve je započelo kao utrka za nasljedstvo. Ali na početku je cilj bio vladanje palačom, a sada je riječ o nasljeđivanju šupe", rekao je Benjamin Morel, politolog na pariškom sveučilištu Panthéon-Assas.

"Povijesni trenutak za naciju"

Ali Macron se ne libi riskirati politički kapital svojih saveznika odlukom o kockanju s raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem izvanrednih izbora.

"Možda postoje osobne ambicije koje su osujećene trenutnim promjenama, svjestan sam toga. Ali to nije važno, suočavamo se s povijesnim trenutkom za naciju", rekao je na tiskovnoj konferenciji prošlog tjedna.

Osujećene ambicije mladog premijera

Na vrhu liste onih čije su ambicije osujećene je Attal. Mladi premijer, koji sjedi nasuprot Macronu na crno-bijeloj fotografiji, očito je dobio težak udarac. Nakon što je izbjegavao javnost 24 sata, Attal je prošlog utorka Macronovu odluku opisao kao "iznenadnu" i "brutalnu".

Unatoč tome što je očito bio užasnut odlukom o raspuštanju parlamenta, kasnije se pribrao i poručio da "sada nije vrijeme za dvojbe". No kakva sudbina čeka Attala? Prije Macronova izbornog kockanja 35-godišnjeg mladog lava centra, koji je popularniji od predsjednika, pripremali su za najvažniju funkciju - onu predsjedničku. 

Na izborima za EU, u konačnici, Attal je bio mladoliko lice koje su poslali da dominira u debati s Jordanom Bardellom, jednako svježim vođom Nacionalnog okupljanja. Ironično, Bardella se sada smatra nasljednikom Attala u Matignonu, velebnoj rezidenciji francuskih premijera.

"Budući da je Attal bio jako uključen u europske izbore kao oružje protiv Bardelle, velik poraz Macronove Renesanse neće pomoći njegovim izgledima. Također će patiti jer se reklamirao kao Macronov prirodni nasljednik", rekao je Bruno Cautrès, politički istraživač s instituta Sciences Po.

Centar to ne može izdržati

Attal je ponižen i time što je isključen iz Macronovih nedavnih političkih konzultacija unatoč činjenici da će prijevremeni izbori gotovo sigurno okončati njegovu premijersku dužnost.

Na znakovitoj fotografiji je i ministar unutarnjih poslova Darmanin, koji je, kao u molitvi, pritisnuo ruke na lice. Tu je predsjednica Nacionalne skupštine Yaël Braun-Pivet, koja smrknuto hvata bilješke. Politico je doznao da je Macronu rekla kako misli da donosi lošu odluku. Kasnije je rekla kako je mislila da "postoji drugi put", put izgradnje koalicije umjesto raspisivanja izbora.

Tu je i bivši premijer Philippe, koji se očito držao podalje. Philippea, koji je bio premijer od 2017. do 2020., nekoć se smatralo sljedećim centrističkim predsjednikom zemlje, ali je dugo bio nezadovoljan vlastitim obećanjem da će ostati "slobodan, ali lojalan" Macronu.

Distanca od predsjednika

Posljednjih dana Philippe se čvršće distancirao od Macronova unutarnjeg kruga nazivajući poraz na izborima za EU "odbacivanjem predsjednika" i postavljajući pitanje treba li Macron sudjelovati u kampanji.

Na predstojećim parlamentarnim izborima Philippeova grupa Horizonti prvi će put nastupiti kao zasebna stranka, što implicira i određenu financijsku neovisnost. Također je počeo njegovati odnose s konzervativnim političarima

"Koalicija francuskog predsjednika brzo se raspada, a koalicijski partneri se razilaze", rekao je politički analitičar Morel.

No iako je Philippe, koji je i dalje popularan zbog upravljanja pandemijom koronavirusa, posljednje četiri godine izbjegavao nacionalnu politiku, riskira ozbiljnu štetu ako se glasači okrenu protiv Macronovog tabora.

Prema Morelu, parlamentarni izbori vjerojatno će ojačati ljevicu i Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, koje će se smatrati najjačom alternativom centru na predsjedničkim izborima. Nakon Macrona "centar riskira da ponovno postane mjesto gdje političari odlaze umrijeti", rekao je. "S manje zastupnika centristički kandidat imat će velikih problema u borbi za osvajanje Elizejske palače", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.