Francuska odustala od potpore Romanu Polanskome

FRANCUSKA vlada je, nakon prvotnih prosvjeda protiv uhićenja redatelja Romana Polanskog, promijenila izričaj i ocijenila optužbe "izuzetno teškima". Nakon što je slavni redatelj uhićen, francuska je vlada i nadležna ministarstva stali na stranu onih koji su pružili potporu redatelju smatrajući da treba odbaciti optužbe i pustit ga na slobodu.

Čini se da se obrat u francuskim stavovima prema Oscarovcu uslijedio nakon što je američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila da se "slučajem iz 1977.godine trebaju baviti suci, a ne diplomati i policajci". Modificirana stajališta francuske vlade iznio je glasnogovornik Luc Chatel tvrdeći da Roman Polanski "nije ni iznad ni ispod zakona".

"Zakonska procedura je u tijeku, a radi se o ozbiljnoj i teškoj optužnici, silovanju maloljetne osobe. Američko i švicarsko pravosuđe obavljaju svoj posao", zaključio je Chatel ograđujući se od svih bivših stavova vlade u Parizu.

"Razumljivo je da postoje emocije, te da nitko nije hladna srca gledao kako je, nakon 30 godina, Polanski uhićen, te u kojim okolnostima je uhićenje učinjeno, baš uoči uručenja nagrade za životno djelo", na kraju je dodao Chatel.

>Roman Polanski - Uhićenje nakon bijega dugog 30 godina podijelilo javnost

>Roman Polanski se žali na uhićenje i izručenje SAD-u

Uhićenje Polanskoga je odjeknulo Francuskom i izazvalo oprečna stajališta političke javnosti. Nekoliko francuskih parlamentarnih političara, uključujući i neke članove stranke predsjednika Nicolasa Sarkozyja, optužili su vladu za elitizam i ishitrene reakcije. "Optužnica za silovanje 13-godišnje djevojčice nije trivijalna stvar", naglasio je Marc Laffineur, član Sarkozyjeve stranke, prenosi Reuters.

Vođa ekstremne desničarske stranke Jean-Marie Le Pen je skupinu koja je dala podršku Polanskome nazvao "političko-umjetničkom kastom" koja želi posebne privilegije.

Organizacije za zaštitu djece pozvale na bojkot filmova Romana Polanskog

Organizacija ja zaštitu djece koje su bile žrtve nasilja je pozvala na bojkot filmova uhićenoga redatelja Romana Polanskog. Udruga Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) je izjavila da je potpora redatelju, koji je 1977. optužen za pedofiliju, realna potpora seksualnim prijestupnicima.

"Najvažnije je seksualnim prijestupnicima ne dopustiti približavanje djeci te da ti kriminalci nauče da se ne mogu izvući jer imaju skupe odvjetnike, jer su slavni ili jer su pobjegli iz države. To mora biti poruka čitavom društvu.", poručili su iz SNAP-a, jasno aludirajući na slučaj Romana Polanskoga.

Organizacija se, također, osvrnula i na pristaše poljsko-francuskog redatelja "koji očito vjeruju da silovanje 13-godišnjeg djeteta nije ozbiljan zločin".

Organizacija je na bojkot filmova romana Polanskog pozvala nakon objavljene vijesti da je žena koju je Polanski silovao kao 13-godišnju djevojku, nakon njegovog uhićenja "potpuno rastresena jer je nemili događaj željela zaboraviti".

Pročitajte više