Francuska pozvala Ruse i Sirijce da prestanu bombardirati civile

Foto: FAH

ŠEF francuske diplomacije Laurent Fabius pozvao je sirijsku vojsku da prekine opsadu grada Madaje, te zatražio prestanak ruskog i sirijskog bombardiranja civila, nekoliko dana prije predviđenog početka međusirijskih pregovora pod pokroviteljstvom UN-a.

Postoji "apsolutna potreba da Sirija i Rusija prekinu vojne operacije protiv civilnog stanovništva, a posebno da prestane kalvarija Madaje i svih sirijskih gradova koje opkoljuje režim", izjavio je Fabius novinarima.

Madaja je grad s 42.000 stanovnika, smješten 40 kilometara zapadno od Damaska, pod opsadom sirijske vojske već šest mjeseci. Ondje je od 1. prosinca umrlo od gladi 28 osoba, po Liječnicima bez granica.

Humanitarna pomoć Madaji, konačno odobrena od Damaska krajem prošlog tjedna, počela je pristizati u ponedjeljak, po Međunarodnom odboru Crvenog križa u Damasku.

"Pozivam svečano na ukidanje opsade i prekid napada na civile, pozivam na odgovornost režima nekoliko dana prije nastavka pregovora", naglasio je Fabius koji je tijekom jutra razgovarao s koordinatorom sirijske oporbe, bivšim premijerom Riadom Hidžabom.

Pregovori oporbe i režima, još vrlo hipotetički, trebali bi početi 25. siječnja u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a, u pokušaju prekida rata u kojem je u gotovo pet godina poginulo više od 250.000 osoba.

Pročitajte više