Neki u Francuskoj traže novi brutalni lockdown, žele ljude držati doma

OGRANIČENJA zbog pandemije covida-19 upola manje uspijevaju zadržati Parižane kod kuće nego u prvom zatvaranju, pokazuju Googleovi podaci.

Iz tih podataka vidljivo je da stanovnici glavnoga francuskog grada, epicentra trećeg vala, provode 20 posto više vremena kod kuće nego prije krize, u odnosu na 40 posto tijekom prvog strogog tromjesečnog zatvaranja prošlog proljeća.

Francuski epidemiolozi tvrde da su mjere preslabe da bi spriječile da treći val pandemije preoptereti bolnice.

Predsjednik Emmanuel Macron morat će stoga u srijedu odlučiti hoće li ponovno uvesti strogo zatvaranje koje bi moglo poremetiti ekonomske aktivnosti, rekao je vladin izvor.

"Moramo ograničiti širenje virusa, a to nećemo uspjeti ovim polumjerama", rekao je Gilles Pialoux, šef Odjela za zarazne bolesti bolnice Tenon u Parizu.

Vlada je zatvorila neke neesencijalne trgovine i ograničila koliko daleko se smije putovati, uz nacionalni noćni policijski sat, u najteže pogođenim regijama. 

U Parizu je sada više oboljelih od covida-19 na odjelima za intenzivnu njegu nego na vrhuncu drugog vala u studenom, a odjeli za kritično oboljele rade sa 140 posto kapaciteta.

Do sada je umrlo gotovo 100.000 ljudi.

Cijepljeno je oko 12 posto populacije. 

Potpuno zatvaranje značilo bi zatvaranje škola i zabranu napuštanja doma osim radi kupnje namirnica, posjeta liječniku i vježbanja.

Pročitajte više