KAOS U CALAISU Francuska šalje interventnu policiju zbog masovnog sukoba bandi migranata

Screnshot: IBTimes

 FRANCUSKA vlada poslat će policijska pojačanja u Calais zbog migrantskih bandi, nakon nasilja između suparničkih bandi u kojemu je petero migranata teško ranjeno iz vatrenog oružja, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Četvoro Eritrejaca koji su ustrijeljeni u vrat, prsa, trbuh i kralježnicu u kritičnom su stanju i bore se za život. Više od stotinu migranata iz Eritreje sukobilo se s tridesetak afganistanksih migranata u redu za besplatne obroke u lokalnom humanitarnom centru jučer oko 15.30 po lokalnom vremenu. 

Policija tvrdi da su krijumčari ljudima također bili među migrantima koji su se sukobli. Nitko još uvijek nije uhićen, a policija traga za naoružanim 37-godišnjim Afganistancem, javlja Daily Mail.

Ministar Collomb: "Nepodnošljiva eskalacija nasilja"

  

Ministar Gerard Collomb rekao je da će poslati pojačanje interventne policije u tu sjevernu francusku luku, gdje se tražitelji azila i ekonomski migranti nadaju doći do Velike Britanije. "Dosegli smo eskalaciju nasilja koja je nepodnošljiva za ljude iz Calaisa i za migrante. Ovo je nivo nasilja koji nismo prije vidjeli", rekao je Collomb pri sinoćnjem posjetu Calaisu.

Izbijanje nasilja u četvrtak snažan je podsjetnik na to da rušenje migrantskog logora potkraj 2016. nije uspjelo zaustaviti dolazak migranata u Calais. 

To se dogodilo tjednima nakon što je Velika Britanija obećala milijune funti u svrhu dodatne granične kontrole, kao i dva tjedna nakon što je predsjednik Francuske Emmanuel Macron posjetio Calais i obećao politiku nulte tolerancije na obnovu migrantskih kampova na mjestu zloglasne "Džungle", koja je zatvorena 2016.

 

Eritrejci i Afganistanci borili se štapovima, šipkama i pištoljima 

Eritrejci i Afganistanci borili su se usred dana, neki naoružani štapovima i metalnim šipkama, pokazale su televizijske snimke, a zasad nije jasno tko je bio naoružan vatrenim oružjem.

Gradonačelnica Calaisa Natacha Bouchart rekla je da je njezin grad suočen sa sveopćim ratom.

"Ljudi na kraju snaga bit će suočeni sa sve većim nasiljem u određenom dijelu migranata, koji su se, kako se vidi,  organizirali u bande", rekao je Collomb nakon što je noć proveo u Calaisu.

"Znamo da postoje vođe bande ... i njihove mreže moramo razbiti", dodao je ministar.
 

Pročitajte više