Francuska šalje nosač zrakoplova na Bliski istok

Foto: EPA

FRANCUSKA će rasporediti nosač zrakoplova Charles de Gaulle i prateću borbenu skupinu od siječnja do travnja kako bi podržali francuske vojne operacije na Bliskom istoku, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom obraćanja vojnicima.

"Mornaričko zrakoplovstvo će podržati operaciju Chammal od siječnja do travnja, prije nego što ode na Atlantski ocean i Sjeverno more", rekao je predsjednik u novogodišnjem govoru francuskim vojnicima.

Pratit će ga nekoliko zemalja EU-a

Nosač zrakoplova "bit će u središtu operacije nekoliko europskih zemalja. U pratnji će mu tijekom misije biti Njemačka, Belgija, Nizozemska, Španjolska, Portugal i Grčka", precizirao je.

"Ta europska snaga, poput sudjelovanja u misiji u baltičkim zemljama, pojačat će transatlantsku vezu i NATO i dodatni je dokaz da su europska obrana i NATO dva stupa iste kuće", naglasio je.

Baza BA 123 u Orleansu gdje je govorio Macron jedna je od najvećih zrakoplovnih baza Francuske s 2200 vojnika i civila koji pokrivaju veliki spektar aktivnosti, među kojima su zračni prijevoz i specijalne operacije.

Pročitajte više