Francuska šalje tenkove i vojnike na istok Europe

Foto: EPA

FRANCUSKA će poslati dodatne vojne snage kako bi ojačala obranu članica NATO-a na istoku Europe, rekao je danas francuski ministar obrane Sebastien Lecornu francuskim zakonodavcima.

Odluku o slanju francuskih trupa na istok Europe donio je predsjednik Emmanuel Macron jučer navečer, rekao je ministar obrane.

Kreću tenkovi, oklopnjaci, pješaštvo...

Ova objava stiže nakon novog vala ruskih raketnih udara na ukrajinske civile i energetsku infrastrukturu diljem Ukrajine. Francuska će, rekao je ministar, u Rumunjsku poslati postrojbu s oklopnim vozilima pješaštva te postrojbu s tenkovima tipa Charles Leclerc. Francuska tako predvodi jačanje NATO-ovih snaga u Rumunjskoj, u kojoj se već nalazi oko 750 francuskih vojnika.

Ministar je najavio i dodatno slanje borbenih aviona tipa Rafale u Litvu te postrojbe pješaštva u Estoniju. Rekao je da će najavljene snage stići na svoja odredišta krajem ovog mjeseca i početkom sljedećeg.

Francuska, podsjetimo, s dva aviona tipa Rafale pomaže NATO-ovoj misiji obrane neba u Poljskoj, a u Estoniji ima oko 300 vojnika.

Pročitajte više