Francuska saudijskom ministru dodijelila najviše odlikovanje, udruge za ljudska prava prava zgrožene

Screenshot: YouTube/Al Jazeera English

DODJELA najvišeg francuskog odlikovanja saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Nayef koji je ujedno i saudijski ministar unutarnjih poslova izazvala je u Francuskoj veliko nezadovoljstvo udruga koje se bore protiv smrtne kazne, ali i kritike na društvenim mrežama onih koji upozoravaju na položaj žena u Saudijskoj Arabiji.

Legija časti je visokom gostu iz kraljevine bogatom naftom koja uz to kupuje mnogo francuskog oružja dodijeljena na diskretnoj ceremoniji prilikom njegova nedavnog boravka u Francuskoj i bez posebnog priopćenja za javnost, ali je saudijska novinska agencija SPA navela da je Nayef odlikovan zbog "napora u borbi protiv ekstremizma i terorizma".

U predsjednikovu uredu navode kako je sve napravljeno diskretno, ali po standardnom protokolu budući da je i francuski predsjednik dobio najviše odlikovanje Saudijske Arabije.

To je za France Inter radio potvrdio i novi ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault, rekavši da je riječ o diplomatskoj tradiciji temeljem koje su mnogi strani državnici dobili Legiju časti.
No, na društvenim mrežama i u komentarima udruga za ljudska prava to je ocijenjeno kao sramota za Francusku i njenu slobodarsku tradiciju.

U kritikama se ističu oni koji upozoravaju na odnos Rijada prema pravima žena, diskriminirajući položaj LGBT skupina i posebno na lošu reputaciju kraljevine kad je riječ o smrtnoj kazni jer je u njoj samo od početka ove godine već izvršeno sedamdesetak egzekucija.

Prijestolonasljednika Nayefa na Zapadu cijene jer je vodio kampanju kojom su u Saudijskoj Arabiji prekinuti teroristički napadi koje je Al Kaida od 2003. do 2007. izvodila na strance i domaće snage sigurnosti, ali i zbog uobičajene korisne razmjene informacija o terorističkim mrežama sa saudijskim vlastima i službama.

S druge strane, neki upozoravaju da je Rijad posredni sponzor radikalnih vehabitskih pokreta u arapskom svijetu, a riječ je o onom odvojku islama kojim se inspiriraju ekstremisti i džihadisti čije nasilje prijeti Europi.

 

Pročitajte više