Francuska središnja banka očekuje blagi rast gospodarstva na kraju 2022.

Foto: EPA

FRANCUSKO gospodarstvo zaključit će 2022. godinu blagim rastom u četvrtom kvartalu, prognozira francuska središnja banka u redovnom mjesečnom izvješću o gospodarskim izgledima.

Drugo najveće gospodarstvo eurozone trebalo bi u razdoblju od listopada do prosinca porasti 0.1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je ostvarilo rast od 0.2 posto, objavila je u četvrtak središnja banka.

U bančinoj redovnoj mjesečnoj anketi kojom je obuhvaćeno 8500 kompanija samo su uslužne tvrtke izvijestile o poboljšanju poslovanja.

U industrijskim tvrtkama aktivnost je stabilna, a u građevinarstvu se smanjuje, naveli su sudionici ankete.

Istraživanje je također pokazalo popuštanje napetosti u opskrbnim lancima. Prošle godine bili su pod snažnim pritiskom zbog naglog oporavka potražnje, povezanog s ublažavanjem pandemijskih ograničenja i ponovnim otvaranjem gospodarstva.

Tako se u najnovijoj anketi na probleme u opskrbi požalilo samo 41 posto tvrtki u sektoru industrije i njih 36 posto u građevinarstvu.

Blago se smanjio udio tvrtki koje se žale na probleme s pronalaženjem potrebnih radnika, iako je i dalje na visokim razinama. Sada ih je 53 posto, nasuprot 55 posto u mjesecu ranije, pokazala je redovna mjesečna anketa središnje banke.

Pročitajte više