Francuska tvrtka kupila kuću u kojoj je Gandhi sanjao o nenasilnom otporu

BIVŠI dom velikog indijskog filozofa i borca za pravdu Mahatme Gandhija u Južnoafričkoj Republici prodan je na aukciji francuskoj turističkoj agenciji, a to je uzrokovalo veliko razočaranje u Gandhijevoj rodnoj Indiji.

U toj je kući, smještenoj u predgrađu Johannesburga, mladi odvjetnik Gandhi živio je tri godine u kojima su nastali prvi nacrti njegove filozofije nenasilnog otpora. Vjeruje se kako je francuska tvrtka Voyageurs du Monde za kuću platila oko 500 tisuća dolara, a planira je preurediti u Gandhijev muzej, piše Guardian.

Četiri ponuđača za kupnju kuće

Indijska Vlada izrazila je svoje veliko razočaranje prodajom te su dodali kako se neće tako lako odreći kuće. Bivši vlasnici kuće, Jarrod i Nancy Ball, rekli su da je izbor pao na francusku tvrtku zbog njihove predanost čuvanju povijesnog naslijeđa. Američka umjetnica Nancy Ball je izjavila kako zna da Indija nije baš presretna izborom kupca, no oni misle da je kuća otišla u prave ruke.

Obitelj Ball je potvrdila kako su za kupnju kuće dobili ponude od četiri tvrtke. Gandi je u Južnoafričkoj Republici živio 21 godinu te se kao odvjetnik borio ta prava Indijaca. U autobiografiji je napisao kako že "uvijek biti južnoafrički Indijac". 

Pročitajte više