Francuska vlada otvara dva centra za migrante iz Calaisa

Foto: Christopher Furlong/Staff/Getty Images

FRANCUSKA će vlada, sukladno najavama predsjednika Emmanuela Macron o micanju migranata s ulica, otvoriti dva centra na sjeveru zemlje kako bi smanjila pritisak migranata u Calaisu.

Stotine migranata vratilo se u Calais, luku na sjeveru zemlje, nakon što je u jesen 2016. tamo bio srušen ogromni kamp u kojemu su improvizirani smještaj tada našle tisuće izbjeglica.

"Ne želimo nastaviti loša iskustva iz prošlosti i otvorit ćemo dva centra za prihvat i razmatranje stanja tih osoba", rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Smještaj i pomoć ili protjerivanje

Migranti će biti upućeni u prihvatne centre za tražitelje azila i dobit će pomoć za povratak ili će biti protjerani. Dva centra, udaljena po oko 90 km od Calaisa raspolagat će s ukupno 300 mjesta i trebala bi biti otvorena za desetak dana.

Predsjednik Macron je obećao u četvrtak da do kraja godine više neće biti migranata na ulicama i u šumama, a ti centri će omogućiti  reguliranje situacija stotina migranata koji lutaju regijom Calaisa u nadi da će prijeći kanal La Manche i stići u Englesku, osam mjeseci nakon rušenja kampa nazvanog "Džungla".


Collomb procjenjuje da danas u Calaisu ima između 350 i 400 migranata, dok Državno vijeće iznosi podatke o između 400 i 700 migranata, među kojima je stotinjak maloljetnika.

To je objavljeno nekoliko sati nakon odluke Državnog vijeća koje je potvrdilo mjere pomoći migrantima u Calaisu.

Sud naredio otvaranje centara

Francuski najviši administrativni sud je upozorio na nehumana i ponižavajuća postupanja i naredio državi i gradu Calaisu otvaranje takvih centara, kao i obvezu da se migrantima omogući pristup vodi i sanitarnim čvorovima.

Udruge za pružanje pomoći migrantima su izrazile zadovoljstvom tom odlukom, ali gradonačelnica Calaisa Natacha Bouchart je istaknula da se radi o "nepravdi te da se ona neće pokoriti tim nalozima".

"Ne mogu prihvatiti otvaranje instalacija koje će omogućiti osnivanje kampova, naselja, baraka, mjesta okupljanja", naglasila je.

Ministar Collomb je rekao u ponedjeljak da je zatražio izvješće vezano uz optužbe organizacije za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) o policijskoj upotrebi paprenog spreja u kontaktu s migrantima u Calaisu.

Pročitajte više