Francuska zabranila turske krajnje desničare Sive Vukove

Foto: EPA

FRANCUSKA je jučer zabranila djelovanje turske krajnje desne skupine Sivi Vukovi na svom teritoriju, javlja Deutsche Welle.

Sivi Vukovi su krajnje desna nacionalistička skupina, svojevrsno militantno krilo turske Stranke nacionalnog pokreta, a zabrana njihovog djelovanja u Francuskoj dolazi u jeku rastućih tenzija između Pariza i Ankare.

Zabrana je odobrena na tjednom sastanku kabineta francuske vlade. Francuska je optužila Sive Vukove za "ekstremno nasilne akcije", širenje "ekstremno nasilnih prijetnji" i "poticanja na mržnju protiv vlasti i Armenaca", rekao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal, podsjećajući na prošlotjedno oskvrnuće armenskog spomenika u blizini Lyona.

Spomenik žrtvama turskog genocida nad Armencima, koji se dogodio 1915., oskvrnut je pro-turskim sloganima te natpisima "Sivi Vuk" i "RTE", inicijalima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Armenija se već godinama bori da se masovna ubojstva Armenaca, koja je počinilo Otomansko carstvo, proglasi genocidom, a Francuska je podržava u tim naporima.

Tko su Sivi Vukovi?

Sivi Vukovi su skupina usko povezana s turskom Strankom nacionalnog pokreta (MHP), koja je koalicijski partner Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP) u turskom parlamentu, te ih se smatra militantnim krilom MHP-a.

Postoje već desetljećima, a 1980-ih su koristili nasilje protiv ljevičarskih aktivista i etničkih manjina u Turskoj.

Što na zabranu Sivih Vukova kaže Turska?

Iz Ankare su najavili da će "odgovoriti na najčvršći mogući način". U isto vrijeme, tursko Ministarstvo vanjskih poslova zanijekalo je postojanje Sivih Vukova, dodavši kako se "Francuska bavi imaginarnom formacijom".

U turskom ministarstvu poručili su kako francuska vlada mora "štititi slobodu okupljanja i izražavanja Turaka u Francuskoj" pa optužili Francusku da ignorira "poticanje na mržnju, prijetnje i napade" na francuske Turke. 

Sukob Turske i Francuske

Tenzije između Turske i Francuske su na visokoj razini otkad se francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio obračunati s islamistima nakon što je u predgrađu Pariza 18-godišnji islamistički terorist odrubio glavu profesoru Samuelu Patyju koji je učenicima u sklopu predavanja o slobodi govora pokazao karikature Muhamea, kojeg muslimani smatraju prorokom.

Turski predsjednik Erdogan je potom aludirao da je Macron "mentalno nestabilan" jer je branio pravo na objavu karikatura Muhameda.

Pročitajte više