Francuska želi zabraniti besplatnu dostavu knjiga, tako žele pomoći manjim knjižarama

Ilustracija: EPA

FRANCUSKA planira uvesti minimalnu naknadu od tri eura za dostavu knjiga naručenih preko interneta s cijenama nižim od 35 eura kako bi osigurala ravnopravnost neovisnih knjižara i platformi za elektronsku trgovinu, objavila je vlada. Francuska je već 2014. zakonom zabranila besplatnu dostavu knjiga, ali Amazon i drugi dobavljači, poput Fnaca, zaobilaze ga naplatom samo jednog eurocenta po isporuci. Lokalne knjižare obično dostavu naplaćuju do sedam eura.

Zakon o minimalnoj naknadi usvojen je u prosincu prošle godine, ali da bi stupio na snagu, vlada je morala odrediti minimalnu naknadu.

Ravnoteža između velikih platformi i malih knjižara

"To će prilagoditi knjižarski sektor digitalnoj eri obnovom ravnoteže između velikih platformi za elektronsku trgovinu, koje nude praktički besplatnu dostavu knjiga, bez obzira na vrijednost narudžbe, i knjižara koje ne mogu pratiti takve naknade", ističu u zajedničkom priopćenju ministarstva kulture i financija.

Francuska će o planu obavijestiti Europsku komisiju, a naknada bi se trebala početi naplaćivati šest mjeseci nakon dozvole EU, dodaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.